Gemeente heeft aanbevelingen rekenkamercommissie 'serieus ter hand genomen'

Partnerbijdrages

ZWARTEWATERLAND - De rekenkamercommissie van de gemeente Zwartewaterland heeft een 'quick scan' gedaan naar de uitvoering van een aantal gedane aanbevelingen in deze gemeente. In zijn algemeenheid concludeert de commissie dat haar rapporten 'serieus ter hand zijn genomen'.

De rekenkamercommissie heeft in de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de brandveiligheid in de gemeente (rapportage 'Brandende vragen' december 2007), de postafhandeling (rapportage 'Achter de brievenbus' april 2009) en de bestuursprocessen (rapportage 'Doeltreffendheid bestuursprocessen' december 2009). In alle rapporten zijn er door de rekenkamercommissie aanbevelingen gedaan om te komen tot verbeteringen. In de quick scan heeft de rekenkamercommissie onderzocht in hoeverre de aanbevelingen van deze drie uitgebrachte rapporten inmiddels zijn opgevolgd.

Van alle drie de onderzoeken zijn de aanbevelingen van de rekenkamercommissie integraal overgenomen zowel door de gemeenteraad als het college. Het merendeel van de aanbevelingen is uitgevoerd.

Voor wat betreft het onderzoek naar de brandveiligheid heeft de rekenkamercommissie geconstateerd dat alle aanbevelingen zijn uitgevoerd. Een aantal aanbevelingen van het onderzoek naar de postafhandeling behoeft nog aandacht. Zo wordt de schriftelijke dienstverlening (nog) niet periodiek gevalueerd en worden burgers, bedrijven en instellen niet periodiek bevraagd over de kwaliteit van de schriftelijke dienstverlening. De rekenkamercommissie adviseert de gemeenteraad zich periodiek te laten informeren over het proces van postafhandeling.

Het onderzoek naar de bestuursprocessen is het meest recent uitgevoerd. De rekenkamercommissie heeft hierbij geconstateerd dat de uitvoering van de aanbevelingen nog in ontwikkeling is. De rekenkamercommissie vindt wel dat doorvoering van verschillende aanbevelingen traag verloopt. Er wordt door raad en college nog volop gezocht naar een juiste invulling van de bestuursprocessen.

De rekenkamercommissie blijft door middel van quick scans de uitvoering van de aanbevelingen van de diverse onderzoeken in de toekomst monitoren. De resultaten van deze scan zijn nu aan de gemeenteraad aangeboden.