Werkgroep 2e/3e Wereldproject is halverwege en op koers

Partnerbijdrages

GENEMUIDEN/BUDAUN - Een klein half jaar is het 2e/3e Wereldproject 'Onderwijs voor meisjes langs de Ganges' nu onderweg. Tussenstand: rond de 27.000 euro. "Daar zijn we heel blij mee", vertelt werkgroeplid Karin Schaapman. "We hebben de ambities ook bijgesteld. In plaats van een evenaring van vorig jaar (75.860 euro), willen we nu een ton bij elkaar halen."

De vakanties zijn weer zo goed als achter de rug. De werkgroep maakt zich op voor een bomvol programma in de tweede helft van het actiejaar. Daarin moet het overgrote deel van het eindbedrag binnen gehaald worden. "We hebben vorige week weer gebrainstormd over hoe we nog zo veel mogelijk geld binnen kunnen halen", legt Schaapman uit. "Natuurlijk krijgen we nog de rommelmarkt in Genemuiden (op 10 september), dat moet een klapper worden. Vorig jaar leverde dat 10.000 euro op. Ook zijn we met een kraam aanwezig op bijvoorbeeld het Euifeest in Hasselt en tijdens Genemusiment. Daar verkopen we spullen."

Daarnaast organiseert de werkgroep nieuwe initiatieven. "We willen een benefietgolftoernooi houden in november", verduidelijkt Schaapman. "Daarmee benaderen we een heel andere doelgroep. Het idee is dat we bij golfbaan Rijk van Nunspeet 'tafels verkopen' van 1.000 euro per stuk. Daar kunnen vier personen aan zitten. Zij krijgen een compleet verzorgde dag, waarbij gegolfd kan worden. We hopen hiermee tussen de 15.000 en 20.000 euro op te halen."

Record
Ook probeert stichting Sampark -opererend vanuit Genemuiden- in het Guinness Book of Records te belanden. "Hoe? Dat weten we nog niet precies", vertelt Schaapman. "Misschien door het grootste gordijn ooit te maken. Maar het mooiste zou natuurlijk zijn als we het ook weer voor een mooi bedrag zouden kunnen verkopen. Dus misschien wordt het wel iets eetbaars. We zijn nog aan het brainstormen, maar we willen dat met de Biestemerk (derde dinsdag van oktober) doen. Verder plannen we een spectaculair concert in Genemuiden, rond de kerst. Ook daar gaan we nog verder over vergaderen."

Resumerend kijkt de werkgroep terug op een geslaagd, maar zwaar half jaar. "De vorige projectleiders hadden ons gewaarschuwd dat het veel tijd zou gaan kosten", vertelt Schaapman lachend. "Dus we waren op het ergste voorbereid. Maar als je alle uren bij elkaar optelt, is het extreem hoeveel tijd het van zoveel mensen kost. Het gaat niet zo maar van een leien dakje. Je krijgt het niet cadeau en moet veel doen ook puur voor de publiciteit."

Leerlingengroei
Maar de vele vrije uren die de vrijwilligers in het 2e/3e Wereldproject 2011 hebben gestopt, heeft zijn doel nu al deels gediend. Voor wie niet meer precies weet waar het opgehaalde geld voor bestemd is: het stimuleren van onderwijs op vier scholen in het Indiase district Budaun. Dit ligt in centraal India, ongeveer 250 kilometer ten zuidwesten van hoofdstad New Delhi. In Budaun wonen 200 miljoen mensen, waarvan 60 procent beneden de armoedegrens leeft. Naar schatting is 40 procent van de bevolking er analfabeet. "De groei van het aantal leerlingen blijft zich onverminderd voort zetten", benadrukt Schaapman. "Het nieuwe schooljaar is begonnen en het aantal inschrijvingen is gegroeid van rond de 1.800 tot 2.400 leerlingen. Vanuit de wetenschap met het 2e/3e Wereldproject veel geld op te halen, hebben wij het aangedurfd om het lerarenbestand met vijftien uit te breiden tot vijftig leerkrachten. Zodat ze de leerlingengroei ook daadwerkelijk aankunnen."

Om die reden is ook een start gemaakt met de bouw van tijdelijke, extra onderkomens. "De timing van dit project is heel goed", vindt Schaapman. "Er is nu veel meer geld nodig dan in het verleden. Daarbij letten we goed op hoe het geld besteed wordt, want de standaarden en manier van werken daar zijn anders als die van ons. Wij hebben daar lang over gesproken. We willen geen geld geven en zeggen: red je er maar mee. Wij vinden het belangrijk om het opgehaalde geld zo duurzaam en kwalitatief mogelijk in te zetten."



(door Bas Wilberink)