Raad gaat akkoord met voorgestelde locatie Adullam

Partnerbijdrages

GENEMUIDEN - De gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met het stedenbouwkundig plan en daarmee de vestiging van gehandicaptenzorg Adullam op het voorgestelde perceel aan de Krommesteeg in Genemuiden. Dit ondanks de blijvende protesten van een groep bewoners aan de Prins Clausstraat. Met deze goedkeuring kan het college van b en w nu aan de slag met een herziening van het daar geldende bestemmingsplan.

De bewoners kunnen zich niet vinden in de bouw (van het complex links op de foto) vlak achter hun woningen, omdat daarmee het uitzicht verloren gaat, mede door een 13 meter hoog hoofdgebouw. Maandag 9 januari gingen de bewoners hierover nog in overleg met het college en Adullam. "Ons werd toen gezegd dat er wel zes tot zeven aanpassingen waren gedaan, ter tegemoetkoming aan onze bezwaren", sprak buurtbewoner Dirk van der Sluis tijdens de raadsvergadering. "Wij hebben met zijn allen goed moeten kijken welke dat dan waren. Het betroffen eigenlijk maar kleinigheden."

De groep heeft een alternatieve bouwplaats aangedragen. "Ten oosten van de Krommesteeg en ten zuiden van de gasleiding die daar ligt", verduidelijkte Van der Sluis aan de raad. "Daarop kwam weinig reactie van Adullam, waarna de wethouder aangaf dat er een raadsvoorstel ligt met een andere locatie. We konden ons niet aan de indruk onttrekken dat dat wat Adullam vraagt, door de gemeente wordt gedaan."

De bezwaren van de bewoners blijven 'recht overeind', aldus Van der Sluis. "Wij gunnen Adullam een plaats die bebouwd kan worden, zonder misschien jaren van in beslag nemende bezwaren die door de buurt kunnen worden ingebracht. Daar hebben we allemaal belang bij."

Adullam
Adullam-regiomanager Arjan van Ommeren legde de raad uit dat gekozen is voor 'enkele gekoppelde, compactere gebouwen'. "Dit in plaats van een massief lang gebouw. Het wonen gebeurt in drie bouwlagen in het woongebouw, de behandeling en ondersteuning in een centraal gelegen ontvangstgebouw en het werken en de activiteiten in een laagbouwdeel."

Van Ommeren somde een aantal aanpassingen op, die waren gedaan als tegemoetkoming aan de bezwaren van de bewoners. "Vooraf al zijn de gebouwen gedraaid, zodat de laagste gevel het dichtst bij de Prins Clausstraat staat en de hogere massieve gebouwen juist verder weg liggen. In overleg met de buurtbewoners is de bouwhoogte teruggebracht en zijn de afstanden tot de Clausstraat vergroot. Door de gemeente is het parkeren verplaatst en wordt de nieuwe weg nu aangelegd tot aan ons terrein en niet verder. De inrichting van de groenstrook wordt zonder bomen en wandelpad ingericht."

De regiomanager zei te merken dat de bewoners 'deze aanpassingen anders waarderen dan wij'. "Maar van onze kant zijn het oprechte aanpassingen om het plan voor hen draaglijker te maken. Alternatieven zijn ook onderzocht. Maar die ketsen af op de grondexploitatie, stedenbouwkundige visie of pasten niet bij de gewenste verbinding met Genemuiden. Andere alternatieven hebben tot gevolg dat er op termijn alsnog woningen komen tussen Adullam en de Prins Clausstraat, waardoor de kwaliteit voor zowel de buurt als Adullam minder wordt."

Regiokantoor
Wethouder Wolbert Meijer ging nog in op geruchten dat het Adullam-regiokantoor zich gaat vestigen in Genemuiden. "Dat is niet aan de orde, volgens Adullam", benadrukte Meijer. "Er komen 28 personen te wonen, 25 voor dagbesteding. Daarvoor is 40 tot 45 fte (volledige werkweek, red.) beschikbaar. Dat is nodig om deze personen dagelijks te begeleiden. Het gaat vaak om een-op-een-zorg."

Ook beantwoordde de wethouder een vraag vanuit de raad of de gemeente Zwartewaterland juridisch is ingedekt bij een verdere uitwerking van het plan. Het college wil een zogenoemde 'coördinatieregeling' (snelle afwikkeling van wettelijke procedures) uit gaan voeren. Meijer: "Dat zal moeten blijken. We hebben het stuk dat nu voor ligt, gebaseerd op stukken die door uw raad vastgelegd zijn. Op basis daarvan hebben wij onze afwegingen gemaakt. De combinatieregeling behelst dat we een aantal besluiten dat we achter elkaar kunnen nemen, nu tegelijk nemen. Dat geeft als voordeel dat je de procedure in een keer door kunt. Het biedt ook duidelijkheid aan de betrokken partijen."

De voltallige gemeenteraad stemde vervolgens in met het raadsvoorstel.

(door Bas Wilberink)