SWOZ start huisbezoeken aan 75-plussers

Partnerbijdrages

ZWARTEWATERLAND - Stichting Welzijn Ouderen Zwartewaterland start deze maand een project waarbij alle 75-plussers in deze gemeente die nog zelfstandig wonen, benaderd worden voor een huisbezoek. In samenwerking met de gemeente Zwartewaterland en Stichting Welzijn de Meente hoopt SWOZ het komende jaar ongeveer 1.500 ouderen te bezoeken met een vragenlijst.

"Hoe gaat het met onze ouderen op het gebied van welzijn, zorg en wonen?", verduidelijkt ouderenwerker Monique Platel het doel van de bezoeken. "We hopen hier veel informatie over te krijgen waar wij, maar ook bijvoorbeeld Wetland Wonen en de gemeente wat mee kunnen. Als blijkt dat een oudere eenzaamheid ervaart, gaan wij als SWOZ nog eens op bezoek. Bij een gevoel van onveiligheid kan de woningcorporatie kijken wat er kan gebeuren. Als iemand vast zit in een rouwproces kunnen we een maatschappelijk werker inschakelen. We kijken waar de 75-plussers ondersteuning en begeleiding bij kunnen gebruiken."

Zelfredzaamheid
SWOZ heeft de grens gelegd bij 75-plussers door de steeds hoger wordende gemiddelde leeftijd van mensen. "Vroeger was je al oud als je zestig was", vertelt Platel. "Tegenwoordig begint dat pas rond het 75e levensjaar. Dat is de leeftijd waarbij vaak de eerste problemen ontstaan. Er is een vergrijzing gaande in Nederland, maar mensen kunnen steeds langer zelfstandig wonen. De zelfredzaamheid is groot."

De organiserende partijen beschikken nu samen over ongeveer twintig vrijwilligers (Hasselt vier, Zwartsluis vier en Genemuiden tien tot twaalf). "De gemeente verstuurt iedere maand een aantal uitnodigingen aan 75-plussers", legt Platel uit. "Het kan natuurlijk zijn dat een oudere aangeeft geen prijs te stellen op een bezoek. Dan kan hij of zij bij ons afbellen. Op die manier komen we met die gene in gesprek en weten we waarom hij of zij geen huisbezoek wil."

Voor de huisbezoeken kan de organisatie nog goed vrijwilligers gebruiken. Platel: "Het is toch lastig om nieuwe mensen te vinden. Ik zou al heel blij zijn als we vijf of zes nieuwe vrijwilligers erbij zouden krijgen. Dan is het voor ons allemaal goed te behappen. Zij mogen zelf kiezen hoe vaak per week zij een bezoek van ongeveer anderhalf uur willen afleggen. Iedereen die affiniteit heeft met ouderen en goed kan luisteren, kan zich hiervoor opgeven."

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden als vrijwilliger bij Monique Platel via telefoonnummer: (038) 477 38 40. Bij geen gehoor: 06-20977785.


(door Bas Wilberink)