Sfeervolle Open Monumentendag in Hasselt

Partnerbijdrages

HASSELT - Honderden mensen waren er zaterdag op de been in de straten en bij de monumenten in Hasselt. Dit in het kader van de Open Monumentendag.

Echte publiekstrekkers waren het Haersterkoor, de Wonderdokter en het marktje op de Markt. Groot was ook de belangstelling van jong en oud voor de Middeleeuwse vossenjacht en het binnenvaren van een aantal historische schepen door de grachten. ??

De vijf deelnemende monumenten -het Oude Stadhuis, de Grote Kerk, Kalkovens, Korenmolen en RK kerk- hadden hun deuren geopend voor bezoekers. Het mooie weer en de vele activiteiten brachten de nodige bezoekers op de been. Alle activiteiten waren makkelijk te bereiken. De antieke brandweerauto van de Carnavalsvereniging en de rondvaartboot van Ferdinand Dijkstra maakten talrijke pendeldiensten tussen de monumenten.??

Een rondtrekkend gezelschap dat de nodige aandacht trok was het St. Michals Gilde uit Zwolle. Dit zestal bracht op komische wijze hun act 'De Wonderdokter'. Ze lieten middeleeuwse geneeswijzen zien, zoals een kies trekken met een nijptang met als verdoving een slok jenever.

Ook het Haersterkoor rouleerde langs de open monumenten. De meeste leden van dit koor wonen bij het Haersterveer. Zij zingen liedjes uit de renaissance en doen dit zonder dirigent. ??Bij de molen konden bezoekers genieten van 'jouw monument in ons monument'; optredens van het jeugdorkest van Irene en natuurlijk van de pannenkoeken.

De klompenmaker had eveneens over belangstelling niet te klagen. ??Bij de kalkbranderijen konden de bezoekers zich te goed doen aan paling en haring die daar ter plekke gerookt werd. Ook de expositie met voorwerpen, gevonden tijdens het baggeren, trok veel aandacht.

Het marktje op de Markt bij het Oude Stadhuis werd goed bezocht. Het Oude Stadhuis werd door honderden mensen bezocht. Er was veel belangstelling voor de burgemeesterskamer, waar nu het Toeristisch Informatie Punt is te vinden. De Historische Vereniging presenteerde haar plannen voor de inrichting van een Historisch Informatie Punt.

De expositie met schilderijen van de plaatselijke schildersclub HEK kon eveneens rekenen op veel belangstelling. ??Ook de RK Kerk had de deuren geopend. Hier was een kleine expositie van liturgische voorwerpen te zien. De Grote Kerk werd druk bezocht. Bezoekers konden hier genieten van orgelmuziek en van bespelingen van de beiaard. Verder werd er goed gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de toren te beklimmen.

Ruim zeventig kinderen en hun ouders hebben meegedaan aan de middeleeuwse Vossenjacht. Met hun stempelkaarten maakten ze een rondje langs de monumenten op zoek naar de 'vossen'. Wie een volle stempelkaart kon laten zien, kreeg als beloning een ijsje.