Hoe kunstig kun je zijn op het EK Freestyle?
Hoe kunstig kun je zijn op het EK Freestyle? Foto: Pedro Sluiter

Freestyle voetbal komt door EK tot leven in Zwolle

Sport

FREESTYLE - De rondom-de-werelds en nek-flicks vlogen een recordaantal toeschouwers dit weekend om de oren. Talentvolle freestyle voetballers lieten het publiek volop genieten van allerlei acrobatische balkunsten. Op het het Open EK Freestyle ging afgelopen weekend het balletje rollen, veelal over de rug.

(door Rick Beekman)

Mike van de Streek, oprichter en eigenaar van StreetSkills, die het evenement naar Zwolle haalde en samen met Frontrow Sportmarketing & Events organiseerde, was onder de indruk. “Het niveau lag gigantisch hoog. De finale tussen Erlend Fagerli, negenvoudig wereldkampioen en Denis Popovichenko, die Erlend uiteindelijk won, was zo bizar goed. Een prachtige afsluiter van een geslaagd weekend.”

Echt trots

Uit heel Europa trokken de voetballers richting Zwolle. “De beste vijftig freestylers van Europa waren aanwezig. Ik ben er echt trots op dat het is gelukt hen naar Zwolle te krijgen. Ik ben zelf erg begaan met ‘het wereldje’. Ik denk dat het mede daardoor ook gelukt is om het evenement naar Zwolle te halen.”
“Ik probeer altijd rekening te houden met de behoeftes van de freestylers. Dat zorgde ervoor dat ik van veel spelers heb gehoord dat ze graag nog een keer terugkomen.”
Ook Nederlands talent pakte zijn kans. “We hadden liefst drie Nederlanders in de top acht van Europa. Nog een record. Ik denk dat het echt een boost heeft gegeven dat het EK nu eigen land was. Het publiek was massaal uitgelopen en superenthousiast. Het hele sportcentrum zat vol. Daarnaast waren de faciliteiten echt top. Alles bij elkaar heeft ervoor gezorgd dat iedereen kon excelleren”, aldus de Zwollenaar.

Geslaagd project

Een succesvol weekend dat voor Van de Streek zeker voor herhaling vatbaar is. “We hebben als doel om jongeren te inspireren om door middel van freestyle voetbal in beweging te komen. Als je kijkt naar hoeveel jongeren hierop afkwamen denk ik dat het in dat opzicht een geslaagd project was. Daarom zou het zonde zijn als het blijft bij één event. We gaan dus zeker door met freestylen in Zwolle in welke vorm dan ook.”

Om het evenement compleet te maken waren ook verschillende gasten uitgenodigd. “Soufiane Touzani kwam langs om de prijzen uit te reiken. Hij is natuurlijk een geweldige ambassadeur voor het freestyle voetbal. Ook Luuk Steen was aanwezig. Dat zijn echte helden voor de jeugd. Enorm tof dat zij ook wilden meewerken. Volgens mij hebben die jongens wel tienduizend selfies gemaakt met iedereen haha. Dat maakt het ook mooi, freestyle voetbal leeft écht in Zwolle”, concludeert Van de Streek dan ook meer dan tevreden.
Het Open EK Freestyle begon officieel vrijdag. Na de voorronde van zaterdag gingen uiteindelijk in totaal zestien vrouwelijke en mannelijke deelnemers op zondag naar de finale.

Uitslagen

Vrouwen, battles: 1. Yoanna Dallier, 2. Aguska Mnich, 3. Jasmijn Janssen. Mannen, battles: 1. Erlend Fagerli, 2. Denis Popovichenko, 3. Hermen Voerknecht. Challenges: 1. Mateo Serri, 2. Hugo Vliese, 3. Chris Bennet Broker.

Erik Riemens