Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Energiekoplopers steken de koppen bij elkaar over verduurzaming

Algemeen

GENEMUIDEN - Een bont gezelschap dineerde woensdag bij Betap, onderdeel van Condor Group. Het zijn de mensen van ruim 50 bedrijven die meer dan een miljoen kuub gas per jaar gebruiken. De provincie duidt hen aan als ‘energiekoplopers’.

“Sommige industrieën hebben veel energie nodig. Deze energiekoplopers willen ook vooroplopen in hun verduurzaming”, legt de provincie uit. Daarom kwamen ze woensdag ze bij elkaar bij het koplopersdiner bij Betap. “Er was goed nieuws tijdens dit diner: ruim 40 bedrijven hebben hun verduurzamingsplannen gedeeld met de netbeheerders. Door deze data te delen, is een veel beter beeld ontstaan van de energievraag van de toekomst en wat dit betekent voor de infrastructuur die nodig is”, schrijft de provincie.

Gastheer Jan Hoekman van Condor Carpets is blij met de stappen die worden gezet. “Als Condor Group investeren we volop in duurzame energie echter worden we nu geremd door de netcongestie. Samenwerking met andere grootverbruikers is cruciaal om verdere stappen richting volledig circulaire tapijtproductie te realiseren. We zijn blij dat de provincie dit serieus neemt en actie onderneemt.”

Gedeputeerde Tijs de Bree: “Netcongestie is een probleem van ons allemaal. Als het stopcontact geen extra stroom meer levert, hoe kun je dan toch doorgroeien met je bedrijf? Daar hebben we vanavond de koppen over bij elkaar gestoken.”

Volgens De Bree is het van belang dat de bedrijven daar samen mee aan de slag gaan. “Want een gedeeld probleem moet je ook samen oplossen. Door gebruik en opwek slim te combineren kan er al snel meer dan je denkt. En samen gaan we kijken welke toekomstige investeringen nodig zijn.”

Enrico Kolk