Burgemeester Bilder blikt terug en vooruit

Partnerbijdrages

ZWARTEWATERLAND - Bijna een jaar is Eddy Bilder nu burgemeester van de gemeente Zwartewaterland. Hoewel hij aanvankelijk even moest wennen aan zijn nieuwe baan, de andere omgeving en mensen, beschouwt de CDA'er de afgelopen twaalf maanden als 'een heel boeiende tijd'. De sinds kort in Genemuiden residerende burgervader blikt met de Stadskoerier terug op 2011 en vooruit naar 2012.

'De gemoedelijke sfeer' en 'betrokken burgers' zijn eigenschappen van de gemeente Zwartewaterland die Bilder sinds zijn bediging op 14 januari 2011 positief zijn opgevallen. "Allerlei mensen op allerlei plekken ondernemen zelf activiteiten", vertelt hij vanuit zijn werkkamer in het Hasselter gemeentehuis. "Ze wachten niet passief af totdat de overheid wat doet. De sociale cohesie is daardoor sterk."

Door haar grootte is Zwartewaterland overzichtelijk, zo vindt Bilder. "Maar wat ik ook zie is dat veel inwoners hun voormalige gemeente nog als referentiekader zien, in plaats van de gemeente Zwartewaterland. Dat is prima, het is een gegeven. Dat hoeft wat mij betreft ook niet te veranderen. Het is soms alleen wat bewerkelijker, doordat je zaken drie keer moet regelen in plaats van een keer."

Promotie
Ook merkt het oud-Tweede Kamerlid dat de naam Zwartewaterland veel mensen in den lande niets zegt. "Als ik hier bekenden op bezoek krijg, zijn ze verbaasd over wat er in deze gemeente allemaal aanwezig is."


De promotie daarvan kan volgens Bilder beter. "Er zijn hier namelijk veel verborgen kwaliteiten." Als voorbeeld noemt hij 'de veiligheid in Zwartewaterland'. "Ik wil niet bagatelliseren, want ook hier gebeurt wel eens wat. Maar bij andere gemeenten steekt Zwartewaterland heel gunstig af. Het is hier veilig, het blijft beperkt tot incidenten. Maar dat is lang niet overal bekend, omdat slecht nieuws eerder wordt gebracht dan goed nieuws."

Verblijfsrecreatie
Met 'de schoonheid van deze gemeente' mag ook wel wat meer gepocht worden, is Bilder van mening. "Dat is een kernkwaliteit", gaat hij verder. "Bijvoorbeeld de oude Hanzestad Hasselt. Ik zie daar echt mogelijkheden. Er liggen kansen om de toeristische bezoeken te laten toenemen, met als gevolg een omzetverhoging voor de plaatselijke ondernemers."

Concreet denkt Bilder op het gebied van verblijfsrecreatie aan de komst van een camping in het buitengebied. "Bijvoorbeeld op agrarische percelen die vrij zijn of binnenkort vrij komen. We moeten toeristen dingen ter hand stellen en proberen hen langer vast te houden."

De burgemeester noemt dit het 'vermarkten' van de kwaliteiten van Zwartewaterland. Bilder: "De inwoners zijn gastvrij en bereid om over hun omgeving te vertellen. Er zijn best veel attracties, zoals het Tapijtmuseum in Genemuiden en sinds kort de Sluuspoort in Zwartsluis, en activiteiten gedurende het hele jaar. Zo heeft Zwartsluis onder Zeil veel indruk om mij gemaakt. Dit jaar zijn er onder andere de Sleepbootdagen, Hassailt en Genemusiment. Daar is een wereld te winnen."

Economische crisis
Echte tegenvallers heeft Bilder in zijn eerste jaar als burgemeester niet ervaren, wel 'punten die zorg baren'. "Bijvoorbeeld de talrijke grondexploitaties, als gevolg van de economische crisis. In Hasselt Om de Weede staan nu zestig woningen, waar dat er eigenlijk zeshonderd hadden moeten zijn, van in totaal twaalfhonderd. Die ontwikkeling heeft vertraging en stagnatie opgelopen. We zijn begonnen met bouwen toen de markt net was ingezakt. Dat is lastig."

Vooral ook door de financile situatie van de gemeente Zwartewaterland. "We hebben, met een bedrag van zo'n 7 miljoen euro, weinig reserves. We zijn tamelijk armlastig."

Bilder verwacht daarbij dat in 2012 meer mensen bij de gemeente aan moeten kloppen voor hulp. "De werkloosheid neemt toe, ook onze gemeente ontkomt daar niet aan. Hoewel de schade minder groot zal zijn dan elders, verwacht ik. Zwartewaterlanders zijn dermate ondernemend, dat ze het langer volhouden dan gemeenten waarbij een grotere 9-tot-5-mentaliteit heerst."

Maatregelen
Veel zal ook afhangen van het bedrag dat de gemeente Zwartewaterland vanuit het Gemeentefonds (een pot waarin het Rijk jaarlijks een deel van de belastingopbrengsten stopt) krijgt toebedeeld. Een aantal keren per jaar horen gemeenten via zogenoemde circulaires hoe groot dat bedrag is. De eerstvolgende verschijnt rond mei. "We weten nog niet welk bedrag daar precies aanhangt, maar wel dat dat omlaag gaat", legt Bilder uit. "We moeten dus rekening houden met aanvullende bezuinigingen. We komen nu voor vraagstukken te staan die we tien jaar lang hebben kunnen omzeilen. We worden gedwongen tot impopulaire maatregelen. Welke dat zijn, kunnen we nog niet op vooruitlopen. In februari gaan wij daar met de raad over in gesprek."

Gezamenlijk
De economisch moeilijke tijden nopen de gemeente Zwartewaterland dus, zoals Bilder het omschrijft, 'heel verstandig met onze middelen om te gaan'. "In tijden van bezuinigingen moet de insteek zijn om bestaande kwaliteiten gewaarborgd te houden. Ik heb in Zwartewaterland veel goeds aangetroffen dat het bewaren waard is. Belangrijk is dat we het gezamenlijk doen. Wij moeten de raad vanuit de ambtenarij goed faciliteren. Maar ook de samenspraak met de samenleving is van groot belang. Zij moet zich op haar beurt tot ons richten. De gemeente moet geen in zichzelf gekeerd instituut zijn. Wij zitten hier niet omdat we alles beter weten, maar om de gemeente te dienen."