Afbeelding
Foto: Enrico Kolk

Gemeente past werkwijze rondom mindervaliden aan na initiatief PvdA

Algemeen

ZWARTSLUIS – De gemeente gaat structureel meer rekening houden met mindervaliden na een initiatief van de PvdA. Daarbij trokken wethouders Jan van der Poel en Maarten Slingerland in een rolstoel door Zwartsluis.

Zij legden toen meerdere routes af. “Dat gebeurde op initiatief van Greet Generaal en Jannet Hoentjen van de PvdA. Ron Bleumink en de fractie ondersteunden dit initiatief. Greet Generaal en Jannet Hoentjen waren tot de conclusie gekomen dat de looproute van woonzorgcentrum De Schans naar het centrum van Zwartsluis boordevol obstakels zat voor rolstoelgebruikers en mensen die aangewezen zijn op een rollator.”

De actie resulteerde erin dat afgelopen zomer op dit traject oneffenheden in stoepen zijn weggenomen en op- en afritten van stoepen minder steil zijn gemaakt of verbreed, schrijft de PvdA in een persbericht. “Deze aanpassingen werden uitgevoerd door de gemeente. Bovendien werd er bij reguliere werkzaamheden in de omgeving van de Berkenlaan meteen al rekening gehouden met deze wensen door direct meerdere ruime op- en afritten van stoepen te realiseren.”

Een en ander heeft er toe geleid dat de gemeente deze aanpassingen structureel wil gaan toepassen in de plannen voor verkeer en openbare ruimte. In dat kader laat een ambtenaar namens de gemeente weten dat zij daarnaast graag door inwoners worden geattendeerd op situaties waar verbetering wenselijk is. “Die inbreng kunnen we dan toetsen en waar nodig meenemen in de ontwikkeling van nieuwe plannen in de openbare ruimte. Voor ons is de input vanuit de gebruikers dus van groot belang natuurlijk ook vanuit Genemuiden en Hasselt. Uit de reacties vanuit Zwartsluis is wel gebleken dat we hier veel mensen een groot plezier mee kunnen doen.”

Initiatiefnemers Generaal en Hoentjen tonen zich meer dan tevreden over deze ontwikkeling. “Het is fijn dat er zo snel actie is ondernomen in Zwartsluis. En dat het nu heeft geleid tot een structurele werkwijze binnen de gemeente. We zijn er van overtuigd dat het voor onze mindervalide inwoners voor een grote verbetering gaat zorgen.”

Enrico Kolk