Vrienden van Oud Genemuiden vieren veertigjarig bestaan

Algemeen

(door Bas Wilberink)
GENEMUIDEN - Stichting Vrienden van Oud Genemuiden houdt tot en met maart 2016 verschillende activiteiten in het kader van haar veertigjarig bestaan. Zo wordt onder andere een plaquette geplaatst bij de pont, om de elf doden bij de veerramp in 1922 (waaronder toenmalig burgemeester Groote Balderhaar ten Velde en zijn vrouw) te herdenken.

Ook wordt tijdens Genemusiment het evenement ?Prul & Pronk' gehouden in het Historisch Centrum Genemuiden (HCG). Daarvoor is Joseph EstiƩ, bekend van het populaire tv-programma ?Tussen Kunst en Kitsch', bereid gevonden naar Genemuiden te komen om al dan niet waardevolle spullen te onderzoeken. De activiteiten beginnen deze donderdag met de komst van de uit 1645 stammende Genemuider raadstafel.

De oprichting van de Vrienden van Oud Genemuiden gaat eigenlijk al een tijdje verder terug dan die veertig jaar. In 1973 is de Gaellemuniger Taelkrink, dat samen met de klederdrachtgroep, het stamboomonderzoek en het HCG onderdeel uitmaakt van de stichting, al actief. Afzonderlijk van elkaar schrijvende Genemuidenaren plaatsen regelmatig dialectgedichten in de Stadskoerier. Zij zoeken elkaar vervolgens op en starten de Taelkrink. Ook tegenwoordig heeft de club nog een wekelijkse rubriek in dit weekblad, ?Gerak & Gerei'.

Niet veel later volgt de Oudheidkamer, de voorloper van het HCG. Haar onderkomen wordt een leegstaand pand op de Hoek, tegenover de Grote Kerk van de Hervormde Gemeente. ?Het betrof de helft van wat tegenwoordig het HCG is?, legt Jannie Bakker uit. ?Het werd met man en macht opgeknapt. Begin jaren '80 kwam de andere helft vrij. De gemeente Genemuiden gaf ons toen op dezelfde plaats een compleet nieuw gebouw.?

In diezelfde periode wordt ook de klederdrachtgroep opgericht door Arend Timmerman. ?We droegen al wel klederdracht?, vertelt Tiny Altena. ?Maar toen werd het officieel een groep. Inmiddels hebben we een enorme collectie. Destijds kreeg iedere Genemuidenaar kleding voor het hele leven, van de wieg tot de dood. Familie van overledenen doneerden ons in de loop der jaren de overgebleven kleding.?

Het stamboomonderzoek door de stichting volgt begin 2000. Naast het uitpluizen van de Genemuider familiegeschiedenis is ook het digitaal vastleggen daarvan een belangrijk onderdeel. Anno 2015 is de stichting nog springlevend, aldus voorzitter Sijm van Lente. ?Er is de laatste jaren heel wat gebeurd. Zelfgemaakte vitrines hebben plaatsgemaakt voor professionele vitrines voor de klederdracht. De canon van Genemuiden is er gekomen. Daar komt bij dat we ook jonge aanwas hebben, wat erg belangrijk is voor de voortgang. Ook hebben we 1.200 vaste donateurs, wat het draagvlak hier onderstreept.?

Om dat te vieren, zijn er dus verscheidene activiteiten. Naast het plaatsen in maart volgend jaar van een ijzeren gedenkplaat bij de pont wordt tijdens Biestemerk een verzamelbeurs gehouden. Verder is er in november een lezing over een onderwerp aangaande Genemuiden. Waarover, door wie en waar wordt later bekendgemaakt. In februari 2016 is er dan nog een ?Olde Oamd' met een klederdrachtshow. Ook de Taelkrink verzorgt een programma met verhalen en sketches. Daarnaast worden er begin 2016 vijf stamboomcursussen gegeven. En ?de Stadsdichter' schrijft maandelijks een gedicht in de streektaal, wat aangeboden wordt aan de lokale pers.

Dan nog de raadstafel, eigendom van het Rijksmuseum, die donderdag in het HCG arriveert. ?Deze deed dienst tot 1895?, aldus Van Lente. ?Hoe de tafel de grote brand van 1868, waarbij het gemeentehuis afbrandde, heeft overleefd, is ons een raadsel. De gemeente verkocht de tafel aan de familie Ekker en in 1938 kwam het in bezit van het Rijksmuseum. Er zijn in het verleden al meerdere pogingen gedaan om het naar Genemuiden te krijgen. We zijn heel blij dat het nu gelukt is. De tafel komt terug een paar meter verwijderd van waar hij vroeger stond in het raadshuis.?