Afbeelding

In Sint Jansklooster pompte Vitens teveel op

Algemeen

SINT JANSKLOOSTER - De relatief natte zomer heeft ervoor gezorgd dat Vitens binnen haar vergunningsruimte voor het oppompen van grondwater voor drinkwater is gebleven, schrijft het drinkwaterbedrijf in een persbericht. Op één gebied na dan: het wingebied in Sint Jansklooster.

Vanuit dat wingebied worden de inwoners van Vollenhove, Ens, Nagele, Urk, Tollebeek, Emmeloord, Rutten, Zwartsluis en Bant voorzien van drinkwater. In alle overige wingebieden bleef het bedrijf binnen de ruimte van de vergunning.

Maar dat kan veranderen, waarschuwt het bedrijf. “De verwachte toenemende vraag naar drinkwater blijft ook in 2024 een belangrijk aandachtspunt. Wanneer de vraag naar drinkwater blijft toenemen en de vergunningsruimte niet wordt uitgebreid, ontstaat er in langere droge en warme zomerperioden een uitdaging in de drinkwatervoorziening.”

Het totaal geleverde drinkwater in 2023 valt nog net binnen de maximale capaciteit die Vitens kan leveren. “Inzetten op nieuwe én het kunnen gebruiken van al vergunde ruimte en drinkwaterbesparing, blijft door de toenemende vraag onveranderd cruciaal voor de toekomstige leveringszekerheid van drinkwater. De kwaliteit van het Nederlandse drinkwater was en blijft onverminderd hoog.”

Enrico Kolk