Historische dag bij de Veldschuur tijdens oogstfeest

Algemeen

HASSELT - Tijdens het Euifeest in Hasselt op woensdag 12 augustus staat De Veldschuur dit keer niet alleen in het teken van rogge dorsen, wannen en hakselen, maar kunnen bezoekers ook kennismaken met de historische keuken en is er een gratis proeverij voor de kinderen.

Historische keukenprinses Claudia Vandepoel is te gast met haar proefkraam, waardoor gasten de smaak uit een ver verleden kunnen ervaren. Kinderen kunnen tussen 13.30 en 15.00 uur terecht bij de historische kraam en mogen proeven aan de smaak van het verleden van jagers, verzamelaars en knabbelgranen. Tegen de avond kunnen bezoekers zich tegoed doen aan een historische maaltijd met daarbij een lezing van Claudia over de historische keuken. Omdat er beperkt plaats is, wordt geadviseerd tijdig via de website een plaats aan de tafel te reserveren. Het maximaal aantal deelnemers is veertig.

Vrijwilligers van De Veldschuur zijn nog op zoek naar extra hulp bij het dorsen, hakselen en wannen. Maar men mag ook gewoon genieten van alle bedrijvigheid onder het genot van een kopje koffie of iets lekkers uit de oven en de pan. Doel is om de traditie van het roggeveldje in Zwartewaterklooster in stand te houden. Een aantal jaren geleden heeft de Veldschuur Johannes ten Klooster aangeboden om hem te helpen met ploegen, zaaien, maaien en dorsen van de rogge. Dit alles gebeurt uiteraard met de hand. Naast het roggedorsen en stro hakselen, kunnen bezoekers een eigen touw draaien in de touwslagerij.

De Veldschuur heeft, in samenwerking met de regionale Stichting Werkgroep Archeologie Regio Staphorst (SWARS) en de AWN afdeling IJsseldelta-Vechtstreek, de hele dag georganiseerd. Deze staat in het teken van geschiedenis en archeologie. De toegang tot het oogstfeest rondom De Veldschuur is vrij. Wie 's avonds wil genieten van de historisch maaltijd, wordt verzocht dit  tijdig door te geven door het invullen van het aanmeldingsformulier.

Het oogstfeest begint om 11.00 uur en de dag duurt tot 15.30 uur. Wie al een voorproefje wil zien van de historisch keuken, kijkt op www.dehistorischekeuken.nl.