Reis naar Kenia maakt diepe indruk op Sluziger

Algemeen

(door Bas Wilberink)
ZWARTSLUIS - Zijn verblijf onlangs in Kenia heeft een diepe indruk gemaakt op Jaap-Jan van Dijk uit Zwartsluis, die voor het goede doel een halve marathon liep in het Oost-Afrikaanse ontwikkelingsland. ?Mensen daar hebben niks. En wat ze wel hebben, geven ze ook nog eens weg.?

Van Dijk kijkt met veel voldoening terug op zijn reis, die eind mei begon. Namens de christelijke mannenbeweging De 4e Musketier liep de voorheen weinig sportieve Sluziger voor het eerst in zijn leven 21 kilometer hard. Daarmee haalde hij in totaal zo'n 9.000 euro op; geld waarmee arme moeders, kinderen en studenten in Kenia ondersteund worden.

Training
In maart 2014 begon Van Dijk al met trainen, om de halve marathon ruim een jaar later succesvol te kunnen volbrengen. En dat is gelukt, in een tijd van ongeveer 2,5 uur. Een prestatie van formaat, in omstandigheden die verre van ideaal zijn. ?Het was best een beetje zwaar ja?, vertelt hij. ?De dag er voor had het geregend. Ook hadden er olifanten gelopen, waardoor het allemaal erg drassig was. Mijn schoenen waren helemaal vies naderhand. Daar kwam bij dat de looproute hellend was.?

Qua warmte viel het reuze mee, aldus de Sluziger. ?We begonnen om 6.00 uur 's ochtends te lopen. Het was nog schemerig. Rond 9.00 uur werd het echt broeierig warm, maar toen was ik al binnen.?

Bij de finish werd Van Dijk opgevangen door zijn vijfjarige sponsorkind Joshua. ?Ik werd aan mijn shirt getrokken en zag hem naast mij staan. Ik knielde voor hem neer een kreeg één van zijn kettingen om en nog een ketting voor mijn kinderen. Voor mijn vrouw had hij een tasje gemaakt. En dat terwijl ze daar niet veel hebben. Dat is anders dan hier in Nederland, waar mensen veel hebben, maar vaak niets weggeven. Het was een bijzonder moment vooral ook omdat Joshua er 10 kilometer voor heeft moeten lopen samen met zijn moeder.?

Ook een eerdere ontmoeting met Joshua is Van Dijk bijgebleven. ?Vier van de tien sponsors mochten met hem mee naar huis, waaronder ik. Aan de zijkant sprong een man op en begon te juichen. Het bleek zijn opa te zijn. Hij kwam met tranen in zijn ogen aanlopen. Wat bleek, Joshua is zijn eerste kleinkind dat naar school kan.?

Ook volgend jaar wil Van Dijk weer mee doen aan de Muskathlon, zoals het initiatief van De 4e Musketier wordt genoemd. ?Ik ben nog aan het kijken naar welk land ik zal gaan. Ik twijfel tussen Oeganda en Ecuador. Waarschijnlijk wordt het dat laatste land.?