Kunstwerk van wolkenlucht in pixels siert onderkant van nieuwe brug

Algemeen

(door Erik-Jan Berends)
ZWARTSLUIS - Tien dagen duurde het aanbrengen van een kunstwerk onder de nieuwe brug die over het Meppelerdiep komt te liggen. Vrijdag is het werk al te zien als de brug rechtop wordt gezet.

Een spannend moment, zeker ook voor kunstenaar Walter van Broekhuizen. Samen met medewerkers van een bedrijf dat is gespecialiseerd in het aanbrengen van grote kunstwerken heeft hij zijn werk onlangs onderaan het brugdek aangebracht. Dat moest binnen twee weken gebeuren in de loods van staalconstructiebedrijf Iemants in het Belgische Balen, waar de brug is gefabriceerd.

Dinsdag is het stalen gevaarte van ongeveer 13 bij 21 meter in Zwartsluis gearriveerd. Donderdag wordt de brug op z'n (tijdelijke) plek gelegd. ?Het scheepvaartverkeer is daarvoor op 16 en 17 april gestremd?, weet Sandra van der Zweep, communicatieadviseur bij Rijkswaterstaat. ?Deze beide dagen is er de nodige bedrijvigheid. We verwachten de brug donderdag tussen 12.00 en 15.00 uur te plaatsen. Om mensen de gelegenheid te geven dit goed te volgen, plaatst de aannemer Strukton-Reef een speciale uitkijkpost.?

Om het scheepvaartverkeer weer te kunnen hervatten, moet de brug vrijdag na de plaatsing omhoog worden gezet. Dan wordt het kunstwerk van Van Broekhuizen zichtbaar. ?Eigenlijk wel jammer?, glimlacht hij. ?Ik had het mooier gevonden als dat moment was gekomen als de brug op zijn definitieve  plek ligt.?

Dat zal nog geruime tijd duren. De definitieve oplevering van sluis en brug staan voor eind 2017 op de planning. De nieuwe brug wordt over enkele maanden op zijn tijdelijke plek in gebruik genomen en enige tijd voor oplevering naar de definitieve plek verplaatst. Van der Zweep: ?De brug staat straks een periode omhoog om de apparatuur aan te sluiten en te testen.?

Rijkswaterstaat wil met een kunstwerk onder het brugdek volgens haar wat teruggeven aan de omgeving. ?De brug op zich is al beeldbepalend. Uitgangspunt voor het werk is dan ook dat het niet extreem moet opvallen. Voorwaarde was verder dat het past in het landschap en er geen extra toevoegingen aan de brug gedaan zouden worden om op te vallen.?

Van Broekhuizen noemt de opdracht een soort ?Memory-lane'. Als zoon van een binnenvaartschipper deed hij vroeger regelmatig Zwartsluis aan, waar het schip de werf van Geertman opging voor onderhoud. ?Ik herinner me Zwartsluis van heerlijk weer en veel zeilen?, vertelt de kunstenaar. Bij zijn hernieuwde kennismaking met de Zwartewaterstad, realiseerde hij zich dat de openstaande brug de lucht erachter blokkeert. ?Daarmee wilde ik wat doen.?

Hij creëerde een wolkenlucht in pixels die nu onderop het nieuwe brugdek is aangebracht. ?Ik heb het nog steeds niet in het echt gezien, alleen de maquette. Het wordt een stilstaand beeld, waarbij alles er omheen in beweging is. Ik denk dat het een mooi beeld oplevert.?

Onderop het brugdek zijn eerst mallen aangebracht, waarna de hemelsblauwe pixels in 9 keer 44 delen met een verfroller, liggend op de rug, zijn aangebracht. Dat vergde volgens hem  heel veel voorbereiding. ?Het meest lastige was wel dat de onderkant niet bedekt is met een doek of met platen. Dat mocht ook niet, omdat Rijkswaterstaat er bij controle of onderhoud goed bij moet kunnen. Dat maakte de opdracht moeilijk, maar ook interessant. Ik wilde met mijn werk de techniek en constructie van de brug niet ontkennen, maar benadrukken.?

De Amsterdamse kunstenaar hoopt dat zijn kunstwerk mensen gaat verrassen. ?Het is wel bijzonder. Het werk is vaak te zien -als de brug open staan- maar niet altijd. Zo wordt het een soort cadeau voor de wachtende verkeersdeelnemers.? Het kunstwerk moet minimaal twintig jaar op de brug blijven zitten.