'Onduidelijk wanneer iets keet is'

Algemeen

(door Enrico Kolk)
ZWARTEWATERLAND ? Wat van een keet daadwerkelijk een keet maakt, was donderdagavond niet duidelijk bij de evaluatie van het Zwartewaterlandse ketenbeleid. ?Dat is mistig?, zei burgemeester Bilder tijdens de ronde tafelbijeenkomst.  ?Sommige gaan alleen op afroep open. Alleen als jongeren zeggen: ?Zullen we vanavond eens naar de keet gaan?', dan gaat de keet open. Dat is misschien één keer per maand.? 

SGP-fractievoorzitter Slingerland sprak van een ?nieuw element'. ?Als iets niet structureel is, dan is het geen keet. Misschien moeten we daar in de toekomst eens over nadenken.? Deze 'keten' zijn voornamelijk te vinden in tuinhuisjes en garages, zo bleek tijdens de bijeenkomst.

Café-eigenaar Johan Snel zei niets tegen te hebben op die ?tuinhuisjes'. ?Maar de vijf échte keten die in beeld zijn bij de gemeente, daar is een dusdanig probleem qua alcohol.? Hij vindt dat de gemeente hierin ?verantwoordelijkheid makkelijk afschuift'. "De gemeente zegt dat de verantwoordelijkheid bij de ouders en de perceeleigenaar ligt. En ik denk niet dat gemeente die verantwoordelijkheid moet afschuiven." De cafébaas sprak zich fel uit tegen het gedoogbeleid wat de gemeente voert ten opzichte van de keten. "Als er in een keet dertig personen mogen zijn, dan denk ik aan een commerciële bezigheid."

Astrid Dijkstra (PvdA) vroeg zich af hoe de controle op die regel is. "Is er een ledenlijst waarop ook geboortedata staan? En moeten die jongeren boven de 18 jaar zijn?"  Ambtenaar Martin Grouve antwoordde dat die niet aanwezig is. Hij stelde ook, na vragen door raadsleden, dat roken in de keten toegestaan is. "De gemeente ziet de keten als zogenoemde verlengde huiskamers. En in de eigen huiskamer mag gerookt worden, dus ook in de keten."

Grouve legde uit dat, bij de vaststelling van het 'ketenbeleid', er vier scenario's waren. De gemeente koos er toen voor om te handhaven op basis van gemeenschappelijk vastgestelde normen. Dat betekent dat er bepaalde spelregels verbonden zijn aan het hebben van een keet. Zo mag er geen sprake zijn van alcoholverkoop. Ook moet de keet openstaan voor politie en jongerenwerk.

Dat beleid stelde de raad in 2009 vast. Zes jaar later vraagt ChristenUnie-fractievoorzitter Spoelstra zich af of dit wel te handhaven is. Burgemeester Bilder gaf hierop aan dat het probleem vaak begint bij de ouders. "Relatief veel ouders hier vinden het geen probleem als hun 15- of 16-jarige kind een biertje drinkt. Alhoewel daar wel per kern een nuance in aan te brengen is."

Preventie is dan ook pas effectief als je zowel de jongere als de ouders kunt bereiken, vindt Theo van der Sluijs, oprichter van stichting Voorkom! Bij de zogeheten 'eindejaarsketen' geeft die stichting voorlichting over overmatig alcoholgebruik en verslavingen. Van der Sluijs roemde het luisterende oor van de Zwartewaterlandse jeugd. "Ik vind het klasse, en we maken dat niet vaak mee, dat er oor is en dat jongeren bereid zijn om te luisteren. De laatste keer was het muisstil in de keet. We willen onze diensten daarom blijven aanbieden."

Over de bijeenkomst van donderdagavond maakt het college een notitie. Die wordt later dit jaar in de gemeenteraad behandeld.