Otter is terug in de Reest

Algemeen

REGIO - Op filmmateriaal van Landschap Overijssel is te zien dat de otter terug is in de Reest. "De aanwezigheid van de otter betekent dat de waterkwaliteit van de Reest zeer goed is en dat de acties die Landschap Overijssel, Het Drents Landschap en Waterschap Reest en Wieden hiervoor hebben uitgevoerd hun vruchten afwerpen", aldus Landschap Overijssel.

Rijkswaterstaat legt momenteel samen met Waterschap Reest en Wieden faunapassages en faunarasters aan waardoor onder andere de otter veilig de A32 en A28 kan overbruggen. Zo kan hij veilig het Reestdal richting IJhorst in trekken. De otter is omstreeks 1960 voor het laatst in de Reest gezien.

Of het om een incidentele waarneming gaat of om een otter die zich permanent in de Reest op houdt, is niet met zekerheid te zeggen. ?We hopen natuurlijk op een wijfje", aldus Robert Pater, adviseur Natuur&Landschapsbeheer bij Landschap Overijssel. ?Mannetjes zwerven nog wel eens, maar een vrouwtje settelt eerder om zich voort te planten.?

Pater legde na enig onderzoek de otter vast door middel van een speciale wildcamera. In Nederland leven rond de 150 otters, waarvan het merendeel in Overijssel met als belangrijk leefgebied de Wieden-Weerribben. In 2014 zijn er 41 otters doodgereden.

?Het is dus heel mooi én noodzakelijk dat Rijkswaterstaat en Waterschap Reest en Wieden faunapassages in het gebied aanleggen", vindt Pater. Naast de faunavoorzieningen legt het waterschap vispassages aan en houdt ze in het beheer van onder andere de Reestoever rekening met de otter. Zo worden de oevers minder intensief beheerd zodat de otter de rust en ruimte heeft om zich permanent te vestigen. Landschap Overijssel blijft, wanneer de kans zich voordoet, gronden aankopen in het Reestdal om het leefgebied van de otter en andere soorten te blijven versterken en de waterkwaliteit te kunnen blijven verbeteren.

Dat de Otter in de Reest zit, betekent dat het water van een goede kwaliteit is. "En dat is goed nieuws voor het hele gebied. Een goede waterkwaliteit zorgt voor meer planten en dieren. Onder andere voor meer vis, waar de otter weer blij mee is. Als de otter zich permanent in de Reest vestigt, is dat ook geweldig nieuws voor de bewoners en lokale ondernemers van het gebied. Moet je eens voorstellen wat dit doet met de recreatie en het toerisme in het gebied. De otter is zo een aaibaar dier, daar willen mensen van genieten.?