Zwartewaterland landelijk gezien grootste stijger in woonlasten

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Zwartewaterland is, op de voet gevolgd door het Brabantse Oirschot, de gemeente waar de totale woonlasten (ozb, afval- en rioolheffing) het afgelopen jaar het hardst zijn gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van Marlyse Research in opdracht van Vereniging Eigen Huis (VEH).

Inwoners van deze twee gemeenten zijn volgens dit onderzoek gemiddeld zo'n 20 procent meer kwijt aan woonlasten dan een jaar eerder. De gemiddelde rekening in Zwartewaterland is gestegen van 715 euro naar 859 euro voor een meerpersoonshuishouden. Deze gemeente behoort in Nederland niet tot de top 10 van gemeenten met de hoogste woonlasten. Woningbezitters zijn het duurst uit in Wassenaar. Daar moeten zij gemiddeld 1.212 euro aan woonlasten afdragen aan de gemeente. Het goedkoopste zijn huiseigenaren uit in Hellevoetsluis met gemiddeld 527 euro.

Zwartewaterland staat op plek 4 van gemeenten met de hoogste rioolheffing. Deze bedraagt 375 euro. In 2014 was dit nog 256,12 euro. De onroendezaakbelasting (ozb) is hier volgens de VEH-cijfers gestegen van 209 naar 229 euro. De afvalstoffenheffing nam toe van 250 naar 255 euro.