IJsselheem houdt bijeenkomsten over veranderingen in ouderenzorg

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - IJsselheem houdt bijeenkomsten in De Hazelaar in Hasselt en in de Schans in Zwartsluis over de veranderingen in de ouderenzorg in Zwartewaterland.

"Sinds begin dit jaar is er nogal wat veranderd in de zorg", aldus de organisatie. "De overheid steekt fors minder geld in zorg en er zijn veel taken naar de gemeente gegaan. De veranderingen in de zorg hebben gevolgen voor ouderen, vooral voor hen die zelfstandig wonen. Om vragen hierover van ouderen of hun naasten in Zwartewaterland te kunnen beantwoorden, organiseert IJsselheem de bijeenkomsten."

De veranderingen in de zorg zijn heel divers, legt IJsselheem uit. "Soms gaat het alleen over een verandering in de financiering van de zorg. Als dat het geval is, merken cliënten van IJsselheem er niet veel van. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen die in een verpleeghuis wonen."

Er zijn ook veranderingen die wel direct gevolgen hebben. "Zo zijn er veel taken van de overheid naar de gemeente gegaan. En de gemeenten krijgen daarvoor minder geld dan de overheid te besteden had. Dat betekent dat er bezuinigd moet worden. Dat geldt onder meer voor dagbesteding en huishoudelijke hulp voor ouderen die zelfstandig wonen, bijvoorbeeld in een aanleunwoning van IJsselheem. Over deze onderwerpen hebben ouderen de meeste vragen."

Een andere grote verandering is de terugkeer van de wijkverpleegkundige in het straatbeeld. De wijkverpleegkundige bepaalt in overleg met cliënten welke zorg mensen thuis krijgen van bijvoorbeeld IJsselheem en wat nog zelf, door familie of door vrienden gedaan kan worden. De wijkverpleegkundige wordt een belangrijk aanspreekpunt voor mensen die thuiszorg nodig hebben.

De eerste bijeenkomst is op dinsdag 3 maart om 19.00 uur in het restaurant van woonzorgcentrum de Hazelaar in Hasselt. De tweede is op donderdag 5 maart om 16.00 uur in het restaurant van woonzorgcentrum de Schans. Inwoners uit Zwartewaterland zijn van harte welkom bij één van deze bijeenkomsten.