Greenshop in Malawi opent zijn deuren

Algemeen

HASSELT/MZUZU - Het project ?Greenshop in Malawi', het voormalige 2e/3e Wereldproject Zwartewaterland dat zich richt op onderwijs voor doven, is weer een stap dichter bij succes.

?Na vijftien maanden werk en veel avonturen is het nieuwe pand, waar de nieuwe winkel, de lunchroom en het klaslokaal in gevestigd zijn, nagenoeg af?, laten projectleiders Jan Willem van Hasselt en Lonneke van Zutphen weten. ?Er lopen nog wel iedere dag timmerlui rond voor de finishing touch maar de winkel is alvast geopend.?

De klanten in de stad Mzuzu beginnen de weg naar de winkel steeds beter te vinden. ?Ze zijn enorm enthousiast over de combinatie van het bedrijf en het project?, leggen de twee uit. ?Momenteel werken er vijf dove studenten in de groente- en fruitzaak en tijdens het werken worden ze getraind om zelfstandig een toekomst op te kunnen bouwen.?

Samen met Bobby Mlongoti, een lokale ondernemer, zijn Jan Willem en Lonneke ?the Greenshop foundation' gestart. Dit met het idee dat het bedrijf Greenshop in de toekomst groot genoeg groeit om zelfredzaam te kunnen zijn en het opleidingsproject voor de doven niet meer gefinancierd hoeft te worden vanuit Nederland. ?Alles verloopt tot op heden erg goed en de toekomst ziet er rooskleurig uit voor zowel de Greenshop als de dove studenten?, zegt Van Hasselt.

De winkel is inmiddels open en de klandizie trekt aan. Deze maand wordt de aandacht gericht op de lunchroom. ?Het is een ideale combinatie; een groentewinkel en een lunchroom ineen?, vertelt Van Zutphen. "We hebben grote hotels en restaurants in ons klantenbestand. Veelal zijn dit blanke ondernemers die een lodge aan het prachtige Malawimeer runnen. Deze ondernemers komen vaak eens in de week naar Mzuzu om te shoppen. Zij kunnen hun bestelling voor groente en fruit plaatsen in de winkel. Terwijl die klaargemaakt wordt, kunnen ze genieten van een gezonde lunch in de lunchroom. En met hun aankopen steunen ze ook nog eens een lokaal project voor doven.?

In Mzuzu zijn alleen maar restaurants met rijst en kip op het menu, dus de lunchroom van de Greenshop zal een aangename verandering zijn. Maar ook de Malawiaanse klanten zijn enthousiast en kopen verse groenten en fruit van de doven. ?Het is geweldig om te zien hoe zij uit hun isolement geraken en kunnen laten zien dat ze tot veel in staat zijn.?

Omdat de Greenshop midden in de stad staat, wordt het door veel mensen bezocht die zo allemaal in contact komen met de doven en leren dat ze net zo normaal zijn als zij. ?Er bestaat nog steeds een behoorlijk stigma over gehandicapten in Malawi en met dit project proberen we vooral ook de gemeenschap wat te leren over gehandicapten in hun land?, vertelt Van Hasselt.

Er wordt hard gewerkt aan een officiële opening eind januari, waar de nationale televisie en radio bij uitgenodigd wordt. ?Natuurlijk zijn we er nog lang niet, er moet nog een hele driejarige opleiding opgezet worden. En alles moet hand in hand met de lokale bevolking, wat veel tijd en geduld met zich meebrengt. Maar met de juiste inzet en samenwerking met vrijwilligers uit Europa en Malawi gaan we het zeker redden.?

Meer informatie: bezoek de Greenshop op Facebook of kijk op www.chimwemwe-malawi.org.