Syrische vluchtelingen die aankomen bij de Hasselter sporthal de Prinsenhof.
Syrische vluchtelingen die aankomen bij de Hasselter sporthal de Prinsenhof. Pedro Sluiter

Bilder: ‘Gemeenten trekken samen op bij huisvesting asielzoekers’

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - De gemeente Zwartewaterland gaat samen met de andere tien gemeenten in de Veiligheidsregio IJsselland optrekken als het gaat om de huisvesting van asielzoekers. Dat liet burgemeester Eddy Bilder de gemeenteraad donderdag weten.

“We willen met de regio rond Zwolle de onderhandelingen met het COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers, red.) met één mond voeren”, zei Bilder.

Hij gaf aan dat het proces van de 72-uursopvang onlangs in de Hasselter sporthal de Prinsenhof niet goed is bevallen. “De manier waarop er met ons werd omgegaan (door het COA, red), was voor verbetering vatbaar”, aldus de burgervader. “We willen één lijn trekken. De bedoeling is om de positie van deze gemeenten te verstevigen, om nadrukkelijker aan het COA door te kunnen geven wat wel en wat niet in deze regio denkbaar is.”

De elf gemeenten in de regio IJsselland hebben afgesproken dat zij gezamenlijk voorzien in noodopvang voor een langere periode. Dit naar aanleiding van het verzoek van het COA om te voorzien in de grote acute behoefte aan extra noodopvang. Door deze samenwerking nemen de gemeenten hun verantwoordelijkheid om ‘de opvang  op een menswaardige en maatschappelijk aanvaardbare wijze te organiseren’.

“Doel van dit voorstel is om in gezamenlijkheid met de elf gemeenten toe te werken naar een constructie waarin we enkele locaties verspreid over de regio beschikbaar stellen om voor langere duur vanuit de gemeenten crisisnoodopvang te organiseren”, aldus de regio.

Voor het bieden van een (tijdelijke) oplossing voor het maatschappelijke vraagstuk rondom vluchtelingenopvang zijn de gemeenten verantwoordelijk. Gezien de complexiteit van het vluchtelingenvraagstuk is coördinatie wenselijk. Veiligheidsregio IJsselland speelt hierin een ondersteunende rol. De extra crisisnoodopvang is bedoeld om de tijd te overbruggen die nodig is tot het moment dat de doorstroom van vluchtelingen naar asielzoekerscentra en reguliere huisvesting mogelijk is. Deze opvang is naar inschatting enkele maanden tot een jaar nodig. De gemeenten hebben aangegeven voorkeur te hebben voor het organiseren van vooral kleinschalige vormen van opvang zoals dit landelijk ook in toenemende mate wordt besproken.

Het bestuur is onder de indruk van de spontane hulp van vrijwilligers en burgers aan de ene kant in combinatie met de kracht van de professionele crisisorganisatie. Dankzij de inzet vanuit verschillende hoeken is de crisisnoodopvang van 72 uur tot nu toe goed en zonder incidenten verlopen in de regio IJsselland.