Jarige stoomsleper krijgt hoofdrol op Sleepbootdagen

Algemeen

ZWARTSLUIS - De stoomsleper Maarten is hét visitekaartje van de Nationale Sleepbootdagen 2016 in Zwartsluis. "Zonder ook maar één sleepboot tekort te willen doen, hebben we besloten de Maarten dit jaar een prominente rol te geven", aldus de organisatie.

De stoomsleper viert namelijk in 2016 haar 90e verjaardag. Dat feestje gaat drie dagen duren tijdens de Nationale Sleepbootdagen die van 5 tot en met 7 mei Zwartsluis weer volledig in de greep hebben.

“De Maarten is al vaker gast geweest op ons evenement”, licht Roel Schurink namens de plaatselijke organisatie toe. “Maar in navolging van de prachtige Pieter Boele vorig jaar, gaan we deze boot met haar respectabele leeftijd nu eens extra in de kijker zetten.”

Dat betekent onder meer een prominente rol bij de officiële opening én de verlichte avondvaart, beide op Hemelvaartsdag. Maar ook tijdens tal van andere activiteiten, zoals de vlootschouw op zaterdag en de vaartochten met genodigden op vrijdag, vaart de maarten letterlijk en figuurlijk vooraan. “Wat niet wil zeggen dat de bezoekers van ons evenement de boot missen”, lacht Schurink. “Integendeel, ook bij de rondvaarten wordt de Maarten ingezet en krijgen belangstellenden de gelegenheid deze fraaie sleepboot uitvoerig te bekijken.”

De Nationale Sleepbootdagen zijn een unieke belevenis voor het hele gezin, aldus de organisatie. "Tijdens het grootste sleepbootspektakel van Nederland presenteren zich 200 authentieke sleepboten en opduwers aan de kaden. Gratis kan er genoten worden van een gevarieerd programma met rondvaarten, demonstraties, behendigheidswedstrijden, omvangrijk muziekprogramma, talrijke (kinder)activiteiten en een braderie."

Meer over het programma én over de geschiedenis van de ss Maarten is te lezen op de site www.sleepbootdagen.com.