Afbeelding

Burgemeester Bilder stempelt pelgrims af

Algemeen

HASSELT - Burgemeester Eddy Bilder heeft donderdag een aantal wandelaars 'afgestempeld' die de tocht vanaf Sint Jacobiparochie voltooiden bij het Oude Stadhuis in Hasselt.

Pelgrims en voetvolk heb je in alle soorten en maten. Velen maakten in het verleden een voettocht naar Rome of Santiago de Compostella om boetedoening te doen en een aflaat te verkrijgen voor hun zonden. Na de reformatie haakten de Protestanten af. Katholieken bleven de pelgrims oorden bezoeken met name Lourdes bleef een bekend bedevaartsoord vooral voor zieken en invaliden. Ook Hasselt heeft nog altijd een heilige plek waar jaarlijks honderden bedevaartgangers op bezoek komen.

Elk jaar, op de tweede zondag na Pinksteren, trekken gelovigen in processie door Hasselt naar de tuin van de Heilige Stephanuskerk (Eiland 22) voor een openluchtviering bij de buitenkapel. Deze plek staat sinds 1355 bekend als de Heilige Stede. De tegenwoordige processie en de viering zetten een oude middeleeuwse traditie voort. Hasselt was tot ver in de omtrek bekend als één van de oudste bedevaartplaatsen in Nederland.

Bij de Heilige Stede in Hasselt konden gelovigen éénmaal per jaar een aflaat krijgen. Dit fenomeen stond in de volksmond bekend als de Hasselter Aflaat. Er zijn ook mensen die geen aflaat denken nodig te hebben maar meer een uitlaat of afzien-pelgrimage. Zij gaan op voettocht voor ontspanning, natuurbeleving of een innerlijke ontdekkingsreis. Aan het einde van de voettocht ontvangen ze dan ook geen aflaat maar een afschrift in de vorm van een stempel. Dit stempel heeft de burgervader verleend aan wandelaars die donderdag de tocht vanaf Sint Jacobiparochie voltooiden bij het Oude Stadhuis.

De wandelaars werden ontvangen met bloemen en eerbetoon over hun volbrachte missie. Vol plannen om de tocht te vervolgen in de komende tijd. De TIP'ers, want daar gaat het om, willen niet alleen bezoekers voorlichten over de Pelgrimsroute van Friesland naar Spanje. Ze willen uit eigen ervaring verhalen delen over de ontberingen die zij op het Jabikspaad ondervonden hebben.

Wie er ook over denkt om die weg te gaan, kan in het Oude Stadhuis terecht. Zij kunnen er alles over vertellen. Routeboekjes en wegenkaarten zijn verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatie Punt (TIP) Hasselt in het Oude Stadhuis, Markt 1.