Bas Wilberink

Genemuidense schrijft dicht- en verhalenbundel over Kop van Overijssel

Algemeen

(door Bas Wilberink)

GENEMUIDEN - De grote liefde voor haar geboortestreek maakte dat Henny Brouwer-Mateboer uit Genemuiden een boek schreef met daarin precies honderd gedichten en verhalen over Noordwest-Overijssel. ‘Gek op de Kop’ heet het. Op 28 april neemt burgemeester Eddy Bilder het eerste exemplaar in ontvangst in Stoomgemaal Mastenbroek, dat overigens ook aan bod komt in het boek.

Die beschreven liefde gaat terug tot de vroege jeugd van Brouwer. De geboren en getogen Genemuidense komt uit een echte ‘biezenfamilie’. Vader Mateboer had een mattenfabriek en was veel op het water te vinden, op zoek naar biezen. “Ik heb mijn jeugd dus doorgebracht op en om het water, zoals het Zwarte Water, de Wieden, de IJssel en Zwarte Meer met het Vogeleiland”, legt Brouwer uit. “Het vele water is ook het karakteristieke van de Kop. Het is een centraal thema in mijn leven. We speelden veel met de biezen, aan het water maar ook wanneer het lag te drogen op het land.”

Decor van mijn leven

In haar boek wordt Genemuiden dus logischerwijs meerdere malen beschreven. “Daar kom ik toch steeds weer bij terug”, legt Brouwer uit. “Het is het decor van mijn leven. De fabrieken, maar ook mijn jeugd op het Buitenland. En de Kamperzeedijk, die voor mij zo overbekend en geliefd is. Ik zat namelijk op de mavo in IJsselmuiden. Met een hele groep reden we daar altijd over de Kamperzeedijk naar toe, langs het stoomgemaal en gemaal De Rambonnet.”

Ook in haar in 2009 uitgebrachte dialectboek ‘In de Stege’ komt de tapijtstad veelvuldig aan bod. Dit keer liet ze de streektaal bewust achterwege en richtte ze haar blik op de wijde regio. Zo zijn onder andere ook Hasselt (Bodewes), Zwartewatersklooster (het kerkhofje), Staphorst (de natuur en het boerenleven) en in mindere mate Zwartsluis (het sleepbootje Metje) vertegenwoordigd in haar derde boek ‘Gek op de Kop’. Verder kent het boek ook een hoog Kampen-gehalte. Daarnaast speelt het geloof een belangrijke rol.

Psalmen

“Dat is een alledaagse werkelijkheid voor mij. Vooral psalmen 8 en 104 inspireren me enorm. Ze zijn schitterend vanwege de processen in de natuur, hoe bloemen en dieren geschapen zijn. Dan denk ik: hoe is het mogelijk, hoe kan iemand zoiets moois maken?”

Het schrijfproces voor haar laatste boek duurde, met grote tussenpozen, acht jaar. “Het schrijven van gedichten is mijn leven”, vertelt ze. “Ik probeer vaak verhalen te schrijven, maar kom uiteindelijk toch weer bij gedichten terug. Als ik niet schrijf, leef ik niet. Maar het is ook moeilijk, want het vergt veel inspanning. Je schudt het niet even uit de mouw. Maar ik vind het bovenal spannend en prachtig om te doen.”

Te koop

Het boek is vanaf 29 april te koop aan de Prins Clausstraat 58 in Genemuiden en buiten Genemuiden bij de boekhandel.

Abonneer gratis

op de digitale krant