Afbeelding
Bas Wilberink

Algemene beschouwingen: coalitie positief gestemd, oppositie kritisch

Algemeen

(door Bas Wilberink)
ZWARTEWATERLAND - De gemeenteraad hield donderdag haar jaarlijkse algemene beschouwingen. Coalitiepartijen SGP, ChristenUnie en CDA waren positief gestemd over de huidige financiële situatie van de gemeente Zwartewaterland. Hoewel dat ‘niet zonder kleerscheuren ging' en ‘we er nog niet zijn’. Oppositiepartijen PvdA en VVD vonden dat de coalitie hen in deze raadsperiode vaak links heeft laten liggen bij besluitvorming.

Op de agenda deze avond stond de Kadernota 2018-2021. Daarin stelt de gemeenteraad de hoofdlijnen vast voor de Programmabegroting, die het college in het voorjaar opstelt.

ChristenUnie
Tamme Spoelstra van de ChristenUnie zei ‘een dankbaar en gelukkig mens’ te zijn. “De toekomst zag er bijna vier jaar geleden somber en slecht uit”, sprak hij de raad toe. “De financiële positie van de gemeente liet grote tekorten zien en er moest fors bezuinigd worden om alles weer op orde te brengen. Er is flink aan de wind gezeild, maar mede dankzij de gezamenlijke inspanning van dit college en coalitie ligt er nu een sluitende Programmabegroting 2018-2021.”

Wel erkende hij dat ‘we er nog niet zijn’. “Zo is de schuldenlast nog te hoog. Maar de tering is naar de nering gezet en dit college is actief teruggegaan naar de nuchtere realiteit.”

SGP
SGP’er Maarten Slingerland zei dat Zwartewaterland het huishoudboekje weer goed op orde heeft. “Deze Kadernota geeft aan dat we uit het diepe dal zijn geklommen en dat we de zon weer zien schijnen. Zwartewaterland is financieel gezien een stabiele en gezonde gemeente geworden.”

Maar ook Slingerland gaf aan dat er nog bergen zijn die beklommen moeten worden. Hij benoemde verder een aantal aandachtspunten, waaronder het groenonderhoud. “In Zwartewaterland zorgen we beter voor het groen van de sportvelden dan het natuurlijke groen; ook al is het onkruid”, refereerde hij aan het eerder behandelde voorstel voor het onderhoud van de sportvelden. De SGP ziet graag 60.000 euro gaan naar het opruimen van het onkruid en het openbaar groen van C-niveau naar Bmin-niveau brengen.

CDA
Margreet Bosma van het CDA benadrukte dat het financieel gezond worden van Zwartewaterland ‘niet zonder kleerscheuren’ is verlopen. “Doorgevoerde bezuinigingen hebben veel gevraagd van onze inwoners. Meer en meer is er een beroep gedaan op vrijwilligers. Het CDA draagt hen een warm hart toe. (…) Nu het financieel goed gaat met onze gemeente zien we dat er een handreiking gedaan kan worden.”

Het gedeeltelijk terugdraaien van de bezuinigingen op het onderhoud van voetbalvelden had de instemming van het CDA, hoewel een meerderheid in de raad eerder deze avond anders besloot.

Verder sprak zij over jeugd- en jongerenwerk. “Onze gemeente besteedt daar maar 30 uur aan. Dat is minder dan in voorgaande jaren. Het CDA vindt het noodzakelijk dat hier meer aandacht aan wordt besteed.”

PvdA
Astrid Dijkstra van de PvdA was kritisch op de coalitie, en met name op de SGP en CU. “Je kan als oppositiepartij zeggen en voorstellen wat je wilt, er wordt niet naar geluisterd. Voorstellen worden consequent afgewezen door het machtsblok, ook al is men het er eigenlijk mee eens. (…) Het maakt ons bijzonder triest dat deze coalitie de deuren sluit voor alle Zwartewaterlanders die niet van hun partij zijn. (…) Het is om moe van te worden. En toch gaan we door, want er zijn wel degelijk andere keuzes te maken.”

Zo ziet de PvdA onder ander graag dat er een budget per kern beschikbaar komt. “De inwoners van die kern kunnen dan zelf bepalen en betalen wat zij de moeite waard vinden. Geen ingewikkelde procedures meer via het gemeentehuis, maar burgerinitiatieven.”

De coalitie gaf overigens aan zich niet in de kritiek van de PvdA te kunnen vinden. “Het is een verhaal waar ik me absoluut niet in herken”, aldus Tamme Spoelstra (CU). “Ik heb altijd geprobeerd met alle partijen goed om te gaan.”

Gemeentebelangen
Roel Withaar van Gemeentebelangen concludeerde dat de gemeente Zwartewaterland financieel meer armslag heeft gekregen. “In deze Kadernota een overwegend positieve financiële grondhouding, vele zaken zijn gerealiseerd. De oogst is binnen en zo hoort het ook aan het eind van een raadsperiode.”

Toch zijn er wel zaken die de gemeente nog bezig gaan houden, aldus Withaar. “Het sociaal domein is nog lang niet uit gekristalliseerd, de kapitaalgoederen en het maatschappelijk vastgoed moeten worden aangepakt, de omgevingsweg komt en de digitalisering is nog steeds in staat van wording. Gelukkig is er ook weer wat geld voor cultuur, monumenten en duurzaamheid.”

VVD
De VVD was, net als de PvdA, kritisch op de coalitie. “Uw college schrijft dat het beleid om een gezonde financiële positie te bereiken zijn vruchten heeft afgeworpen”, aldus John Smits. “En dat deze Kadernota ruimte biedt om de ambities uit het collegeprogramma te koppelen aan financiële middelen. Daarmee geeft u ook aan dat de coalitie bepaalt en de oppositie een noodzakelijk kwaad is. En dat is ook precies hoe iedere raadsvergadering verloopt: in de wacht tot 21 maart 2018 (gemeenteraadsverkiezingen, red.).”

Daarnaast gaf hij aan dat meevallers, rentevoordeel en een aantrekkende economie het college in het zadel hebben gehouden. “Het wordt vanzelf 21 maart 2018. En als het dan goed is, en men niet beïnvloed wordt vanaf het spreekgestoelte, bepaalt de kiezer of u verder mag of niet.”

Morgen meer, met ook reacties van het college van b en w.