Nog geen toestemming voor bouw van Knarrenhof in Hasselt

Algemeen

HASSELT - Er is nog geen toestemming voor de bouw, maar wel wordt in Hasselt een lokale vereniging opgericht voor een te realiseren Knarrenhof. Dat werd bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst van geïnteresseerde bewoners onlangs.

In deze sociale woon-zorghofjes, waarvan de eerste in Zwolle in aanbouw is, hebben bewoners de beslissende stem. Niet alleen over het uiterlijk van de huizen, maar ook over het type woningen en eventuele diensten die samen kunnen worden ingekocht.

“De gemeente en Knarrenhof hebben een locatie op het oog voor een hofje in Hasselt, maar de toestemming om het daar te realiseren is nog niet gegeven”, laat de stichting weten. “Desondanks was er bij de ruim dertig aanwezigen voldoende animo om de lokale vereniging op te richten.” Het bestuur van de nieuwe vereniging wordt binnenkort bekend gemaakt.

Peter Prak, oprichter van Stichting Knarrenhof, heeft er begrip voor dat processen om tot realisatie te komen soms lang duren. “Knarrenhof is een geval apart. We zijn een sociale ontwikkelaar, een belangenbehartiger om precies te zijn. We geven bewoners een centrale rol en combineren wonen en zorg op een creatieve manier. Daardoor passen we niet in standaard hokjes van gemeenten. Dat levert soms vertraging op.”

De oprichting van een lokale vereniging ziet Prak als een belangrijke stap. Hierdoor wordt zichtbaar dat een groot aantal Hasselters graag in een woonvorm als Knarrenhof wil wonen. “En als het te lang duurt”, waarschuwt Prak, “dan vertrekken mensen naar elders, Zwolle bijvoorbeeld, dat hebben we al van meerdere mensen gehoord.”

“Een woonomgeving die op de toekomst is voorbereid, gaat meer dan alleen maar over stenen”, vindt Rutger Oolbekkink. Hij is naast zijn betrokkenheid bij Knarrenhof ook projectleider van de landelijke prijsvraag ‘WHO CARES’, een initiatief van de Rijksbouwmeester, vier gemeenten en twee ministeries. “Vanwege mijn rol kon Knarrenhof niet deelnemen aan de prijsvraag. Het idee van een hofjesvorm zie ik wel vaak terug in de inzendingen. En dat is terecht. In een Knarrenhof is het ontmoeten van anderen en het omzien naar elkaar heel natuurlijk, maar zonder dat het leidt tot sociale controle. Dat past goed bij de ondertitel van de prijsvraag: ‘De kunst van het samenleven’.”

In Zwolle wordt op dit moment volop gebouwd aan de eerste Knarrenhof van Nederland. De bouw van 48 woningen werd daar in juni begonnen en de eerste huizen worden deze maand al opgeleverd.