Afbeelding

Raadscolumn ChristenUnie: 'Participatie'

Algemeen

"Participatie. Dit is nu zo’n woord, dat de laatste tijd veel gebruikt wordt en in allerlei publicaties naar voren komt. De betekenis van dit woord, volgens Wikipedia, is actieve deelname. De ChristenUnie vindt actieve deelname heel belangrijk en dit kan op veel diverse terreinen uitgelegd worden: deelname aan het arbeidsproces, wanneer dit mogelijk is; deelname in de samenleving, niemand wordt buitengesloten; deelname aan de buurtactiviteiten; enzovoort.

Al veel langer dan dat woord in de mode is geraakt, wordt er al door de inwoners van Zwartewaterland geparticipeerd. Denk aan de vele vrijwilligers bij al de verenigingen in onze gemeente. De vrijwilliger participeert en zorgt dat ook een ander kan participeren. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar door de taken met elkaar te doen, biedt dit ook mogelijkheden voor de overige leden. Voorbeeld? Hoe zouden de jeugdafdelingen van de sportverenigingen kunnen floreren zonder de participatie van de ouders (bij toerbeurt) en de overige vrijwilligers?

Een dergelijke samenwerking kunnen we ook doortrekken naar onze woonomgeving. Een helpende hand bieden aan een buurman of buurvrouw is toch een kleine moeite? Het trottoir sneeuw- en ijsvrij maken, hoort naar onze mening een normale zaak te zijn. Wanneer de buren dit dan niet kunnen, nemen we dat stukje toch ook even mee?

Zo kunnen we nog wel even doorgaan met voorbeelden, maar ik denk dat het voor een ieder wel duidelijk is wat bedoeld wordt. De samenleving is van ons allen. De gemakkelijkste (en ook de duurste) weg is om alles aan de overheid over te laten. Dat betekent dan ook dat we linksom of rechtsom de kosten op ons eigen bordje krijgen.
Wij zijn van mening dat het anders kan en anders moet. Zelf verantwoordelijkheid nemen voor bepaalde zaken werkt zeker kostenverlagend, maar wat veel belangrijker is: Het werkt samenbindend. In de buurt, binnen de verenigingen, enzovoort.

Bij grotere projecten is het heel leuk om een werkgroepje op te richten, de plannen duidelijk te maken en in overleg met de gemeente kijken naar de mogelijkheden. En natuurlijk kan de gemeente ook meedoen door bepaalde zaken te faciliteren of een bijdrage te verstrekken. Maar het blijft dan een project van de buurt of vereniging en het geeft enorm veel voldoening wanneer het geslaagd is en gebruikt wordt voor het beoogde doel. De samenleving maken we samen!"

Klaas van Olst
Raadslid ChristenUnie
Mail: K.vOlst@zwartewaterland.nl
Tel: 06-53324570