Scheidende én nieuwe organisatoren
Scheidende én nieuwe organisatoren Enrico Kolk

Nieuwe organisatie én datum voor W.G. van de Hulst-festival

Algemeen

HASSELT – Een nieuwe werkgroep, zelfstandig maar onder de paraplu van SCAB, gaat het W.G. van de Hulst-festival organiseren. Dat gebeurde altijd door de stichting met Man en Muis, maar die gooit na zeven edities de handdoek in de ring. Het festival krijgt nu ook een nieuwe datum.

Astrid Mensink, Berry Galgenbeld, Bianca van den Berg, Heleen Schaapman en Carijn Bergman nemen het stokje van de stichting over. “We stappen er niet blanco in”, stelt Mensink. “Bij de laatste editie hebben we een snuffelstage gelopen. Zo konden we de fase van het organiseren meebeleven”

Of dat dit jaar hetzelfde zal gaan, is nog onbekend. Rond de zomer wordt besloten of het festival deze keer in de bestaande variant, of kleiner zal plaatsvinden. Dat is afhankelijk van subsidies die binnenkomen. Voor het organiseren is 20.000 euro nodig, waarvan zeker 2.500 euro van de gemeente komt. Een lastige opgave, volgens scheidend organisatievoorzitter Allard van Lenthe.

“Het is altijd een dubbeltje op z’n kant”, zegt hij. Zo’n 12.000 euro moet binnenkomen uit overheidsgelden, wat ‘heel moeilijk’ is. De nieuwe werkgroepleden zijn dan ook al druk bezig met het aanschrijven van fondsen. “Wat succesvol is, daar moet je op eenzelfde basis mee verdergaan”, vindt Mensink.

Wel worden een aantal vernieuwingen doorgevoerd. De vaste datum, 30 december, verdwijnt. Voor winkeliers uit Hasselt bleek dat een lastige datum, omdat die dan aan het bijkomen zijn van de drukke decembermaand. Een vast moment blijkt wel gewenst, waardoor de werkgroep uiteindelijk uitgekomen is op de vrijdag waarop de kerstvakantie begint. Dit jaar is dat 21 december.

“We willen meer theater op straat”, is een van de vernieuwingen die de werkgroep voorstaat. Ook zal de rol van W.G. van de Hulst iets minder prominent worden. “Dat zal wel de hoofdrol spelen, en blijft ook in huiskamervertellingen. Maar we willen het festival aangrijpen om een reis door de tijd van het kinderboek te maken.”

Carry Slee is daarvan een voorbeeld. “Die boeken worden ook verslonden, dus we gaan kijken of we dat een plek kunnen geven. En het verhaal van Hasselt, dat proberen we wat prominenter naar voren te brengen.”

Burgemeester Bilder is blij dat er opvolging voor de vertrekkende organisatoren is. “Dit is een traditie die in ere gehouden moet worden. Het waren altijd mooie programma’s. En als je zulke plaatjes (Bilder wijst naar foto’s van het festival op een scherm, red.) ziet, denk je: Waarom komen de mensen niet vaker in grote getale naar Hasselt? Het is een evenement dat een andere sfeer voor mensen oproept. De sfeer vanuit de boekjes, en voor ouderen een sfeer die ze vanuit hun jeugd kennen.”

Van Lenthe herinnert zich de eerst editie nog. “We werden toen gevraagd om de kerstmarkt te organiseren, die liep niet. Hasselt vonden we een ‘vijftigerjaren’- stadje. Waar nog een smid was, waar mensen nog op klompen lopen en waar heel veel platteland was. Zo kwamen we op W.G. van de Hulst, en dat is een heel goed product geworden. De gemeenschap van Hasselt heeft het evenement omarmd.”