Bouw groeit met 3.700 banen in Overijssel en Gelderland-Noord

Algemeen

REGIO - De vraag naar bouwpersoneel zet onverminderd door. Dit komt mede door het grote aantal mensen dat nodig is voor het verduurzamen van de economie. UWV verwacht voor Overijssel en Gelderland-Noord een toename van het aantal banen in de bouw tot ruim 42 duizend eind 2019. Dit betekent een stijging van 3.700 banen van werknemers in drie jaar tijd. Door de groeiende vraag manifesteren de personeelstekorten zich nu over de volle breedte in de bouw.

"De energietransitie leidt tot meer werk voor de bouwsector, en specifiek voor de installatiebranche", legt het UWV uit. "Het gaat dan bijvoorbeeld om het energiezuinig maken van gebouwen en de installatie van laadpalen voor elektrische auto’s. Ook wordt de gaswinning in Groningen versneld afgebouwd, waardoor gebouwen op een andere manier verwarmd moeten worden."

Door deze ontwikkelingen moeten werkgevers de komende jaren rekening houden met grote knelpunten in de personeelsvoorziening, aldus het UWV. "Gekwalificeerde elektriciens, installatiemonteurs, bouwkundig tekenaars en ingenieurs zullen moeilijker voorhanden zijn. Door de toenemende werkzaamheden in de bouw ervaren steeds meer bouwondernemers belemmeringen vanwege een tekort aan personeel. Dit geldt bijvoorbeeld voor schilders, metselaars, stukadoors en dakdekkers."

Door de sterke groei in de bouw daalt het aantal WW-uitkeringen fors. Eind april 2016 waren er nog 7.100 WW-uitkeringen aan mensen met een bouw- of installatieberoep in Overijssel en Gelderland-Noord. Eind april 2018 zijn dit er nog 2.800; een afname van ruim 60 procent. Van het bouw- en installatiepersoneel in de WW is ongeveer zes op de tien binnen een halfjaar weer aan het werk. Dit is veel in vergelijking met het gemiddelde van alle beroepsgroepen in de WW (vier op de tien). Meer informatie staat in de Factsheet Bouw en de Factsheet Installatiebranche, die vandaag verschenen zijn.

Door de grote vraag naar bouwpersoneel is er meer aandacht voor het opleiden en omscholen van werkzoekenden. Bij deze trajecten is het belangrijkste criterium dat kandidaten affiniteit met de bouw hebben. UWV werkt samen met opleiders en werkgevers om werkzoekenden vanuit de WW om te scholen.

Bouwmensen/Vakmasters schoolt zij-instromers om naar bouwplaatspersoneel, zoals timmerman, metselaar of tegelzetter. Zij krijgen in vier maanden een basisopleiding en gaan vervolgens bij een werkgever aan de slag om in de praktijk verder te leren. Na een jaar heeft de vakman alle certificaten om te kunnen werken op een bouwplaats.

Ook in de installatiebranche lopen er initiatieven, zoals bij Cottus. Cottus leidt in samenwerking met UWV al jarenlang kandidaten op in de metaal- en installatietechniek. De Vakschool Apeldoorn heeft nu een opleidingsrichting Elektro waarbij werkzoekenden worden opgeleid met baangarantie.