Afbeelding
Gerrit Slurink

Plannen voor 'belevingspad' langs Zwarte Water van Zwartsluis naar Zwolle

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - De Gebiedscoöperatie IJsseldelta (GCIJ) heeft een uitvoeringsprogramma gemaakt voor het versterken van de beleving van het landschap langs het Zwarte Water en de Vecht. Eén van de onderdelen betreft een ‘belevingspad’, dat loopt van Zwartsluis naar Hasselt en Zwolle langs het Zwarte Water. GCIJ deed dit in opdracht van de provincie Overijssel. Een aantal gebiedspartijen, waaronder de gemeenten en Staatsbosbeheer, moet nu gaan besluiten welke projecten wel of niet uitgevoerd kunnen gaan worden.

Het doel van dit pad, waarlangs voorlichtingsborden over het gebied zouden komen te staan, is om de landschappelijke beleving van Natura 2000-gebied Zwarte Water en Vecht te versterken. “In het gebied worden fysieke maatregelen genomen die zowel het uiterlijk als het beheer zullen doen veranderen. Er wordt als het ware een nieuw verhaal - een nieuwe tijdlaag - aan toegevoegd. Door aandacht te besteden aan het verhaal van het gebied, zowel vanuit de historie als vanuit het heden en de toekomst, kunnen maatregelen in het kader van Natura 2000 in een ander en breder daglicht komen te staan”, zo is te lezen in het meerjarenprogramma van de GCIJ.

Nieuwsgierig maken

Zij is gevraagd om het verhaal van het landschap aldaar te koppelen aan onder andere ‘toerisme & recreatie’ en mensen nieuwsgierig te maken naar hoe het gebied in elkaar steekt. “Kan het huidige aanbod (toeristisch) versterkt worden en zijn er kansen om dit aanbod uit te breiden?”

Daarbij is ook de samenwerking gezocht met boerenbedrijven en andere betrokkenen langs de route. “Er zijn bijvoorbeeld ‘kievitsbloemboeren’ en ‘weidevogelsboeren’”, legt Hasselter Albert Corporaal van GCIJ uit. “Zij hebben grond buitendijks langs het Zwarte Water. Er zijn beheersprogramma’s voor het later maaien van deze gronden, om zo ruimte te geven aan kievitsbloemen en weidevogels. Maar er zijn bijvoorbeeld ook boeren met een Bed & Breakfast of een safaritour langs de route. We hopen dat het pad binnen twee jaar wordt gerealiseerd.”

Samenwerking

Het is één van de initiatieven die de GCIJ in de steigers heeft staan tot en met 2020. Deze organisatie is een samenwerking tussen bewoners, ondernemers en belangenorganisaties op het gebied van natuur, landbouw, landschap, toerisme & recreatie en energie & duurzaamheid. Tot het werkterrein behoren de dorpen en het buitengebied van de gemeenten Zwolle, Kampen en Zwartewaterland, waaronder ook het Nationaal Landschap IJsseldelta. De organisatie werkt voor de gebiedsontwikkeling en is samenwerkingspartner voor overheden, financiers, investeerders en particuliere initiatiefnemers, zo omschrijft GCIJ het zelf.

Sinds 2004, toen het Nationaal Landschap IJsseldelta werd benoemd, trekken de gemeenten Zwartewaterland, Kampen en Zwolle en daarnaast de provincie en het waterschap samen op om de waarden van het gebied te behouden of te verbeteren. In tien daaropvolgende jaren werd ruim 30 miljoen euro in het gebied geïnvesteerd. De overheden bepaalden daarbij waar het geld naar toe ging, daarbij gevoed door ideeën van betrokken partijen uit het gebied.

“Maar in de economisch moeilijke periode traden de overheden terug”, legt voorzitter Ties de Groot uit. Er kwam vervolgens een zogeheten ‘kopgroep’ van partijen die een strategisch meerjarenplan voor de GCIJ maakte. “Het kreeg een heel andere basis: de partijen kregen het voor het zeggen, niet meer de overheden. Dat betekende ook dat we verdienmodellen moesten ontwikkelen, omdat er niet zonder meer geld meer was.”

Oktober 2015

In oktober 2015 werd de GCIJ opgericht, waarbij alle in het Nationaal Landschap deelnemende partijen lid werden van de Gebiedscoöperatie. De Gebiedsraad ging bepalen wat er gedaan werd en hoe. Een bestuur werd gevormd voor de besluitvorming en uitvoering. Het opgestelde strategische plan loopt af in 2020, evenals het in 2017 opgestelde uitvoeringsprogramma. “We zijn positief over de afgelopen jaren”, legt De Groot uit. “Daarin hebben we op goede voet geleefd met de overheden. Zij zijn heel begaan met de IJsseldelta. Nu moeten we een nieuwe stap gaan zetten, waarin we ook weer een goed overleg met de overheden moeten gaan voeren.”

Toekomst

Het komende jaar gaat GCIJ kijken wat goed ging, wat beter kan en hoe in de toekomst meer geld kan worden binnengehaald voor projecten. De ene keer als verbinder, de andere keer weer als initiator of als uitvoerder. Want ook in de toekomst blijft de GCIJ volgens Corporaal en De Groot belangrijk voor de IJsseldelta. “Het is een prachtig gebied met zo veel gezichten en achtergronden”, aldus de voorzitter. En Corporaal: “Het is een machtig mooie streek waarin we mogen wonen, daarvoor proberen we wat terug te doen.”