Judith Schmidt en Hans Admiraal onderzoeken een vogel. Henk Luten (staand) kijkt toe.
Judith Schmidt en Hans Admiraal onderzoeken een vogel. Henk Luten (staand) kijkt toe. Bas Wilberink

Vogelringstation, eendenkooi en bijenstal zoeken vrijwilligers

Algemeen

(door Bas Wilberink)
HASSELT - Stichting Vogelringstation de Kooi, waaronder ook eendenkooi Haasjes en bijenstal de Kooi vallen, is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Het gaat daarbij met name om werkzaamheden als het ringen van vogels, onderhoud en educatie. “Onze vrijwilligers worden ouder en sommigen krijgen wat kwalen, inclusief ikzelf”, vertelt Henk Luten. “Daardoor kunnen zij minder activiteiten ondernemen.”

De stichting kwam in 2001 terecht op het 2 hectare tellende natuurterrein aan de Klinkerweg 14 in Hasselt. Zij zocht een vaste ringlocatie voor zangvogels. Eenmaal actief op deze plek, midden op het platteland nabij Genne, besloot zij eveneens de daar gevestigde en verwaarloosde eendenkooi te restaureren. Veel eenden worden er sindsdien niet gevangen, maar de eeuwenoude eendenkooi wordt wél vaak gebruikt voor educatieve doeleinden. Ernaast ligt bijenstal de Kooi, waar vijf kasten met bijenvolken staan. Op de drukste momenten huizen daar in totaal ruim een kwart miljoen bijen.

Dat alles bij elkaar vergt veel onderhoud. “Dat vindt iedere woensdag van 9.00 tot ongeveer 14.30 uur plaats”, vertelt de 73-jarige Luten. “Dat kan van alles zijn, zoals snoeiwerk, onderhoud van de vangpijpen in de eendenkooi, het vernieuwen van verrotte palen of riet van de omheining, de beschoeiing.”

Bezoekers

Verder krijgt de stichting in de periode van 1 april tot 1 november tussen de duizend en veertienhonderd bezoekers voor een excursie. Veelal gaat het om schoolklassen, maar ook andere groepen melden zich hier voor aan. Ook hiervoor zoekt de stichting vrijwilligers. “We krijgen vanuit scholen vaak de vraag of we ook groepen 1, 2 en 3 kunnen ontvangen”, legt Luten uit. “Maar momenteel doen we eigenlijk alleen de bovenbouw. We zoeken iemand die hier op een speelse manier ook de jongere schoolkinderen educatie kan geven.”

Daarnaast beschikt de stichting momenteel over drie vogelringers, waarvan één in opleiding. Dit aantal ziet zij graag uitgebreid worden. “Je moet hiervoor een opleiding volgen”, legt Luten uit. “Eens per zeven tot tien dagen ringen we hier vogels. Jaarlijks gaat het om duizend tot vijftienhonderd vogels. Veertig soorten; van zangvogels tot vogels ter grootte van een Merel, Lijster en Koperwiek. Deze vangen we met een 230 meter lang net. In de winter zijn hier veel meer vogels dan in de zomer. We voeren hier namelijk ook, waardoor veel vogels elk jaar weer terugkomen.”

Belangrijk werk, te meer omdat Vogelringstation de Kooi ook meedoet aan een landelijk en zelfs internationaal vogelonderzoek. “Dat loopt ieder jaar van 1 april tot half augustus”, legt Luten uit. “Dat gebeurt op veertig plaatsen in Nederland, eens in de tien dagen. Daar worden de vogels op dezelfde manier gevangen en geringd. Zo kunnen we zien hoe de vogelstand is, hoe oud ze worden en wat het verspreidingsgebied is. De cijfers uit heel Nederland worden naar het vogeltrekstation in Wageningen gestuurd, waarna ze ook verbonden worden aan Europese data.”

En dan is er dus nog de bijenstal. Jan Westera is momenteel de enige imker. Luten: “Als hij niet kan, val ik in. Maar hij is echt de kenner en heeft er voor geleerd. We kunnen daarom nog wel één of twee imkers in opleiding gebruiken.”

Twaalf vrijwilligers

Momenteel heeft de stichting voor alle werkzaamheden twaalf vrijwilligers, waarvan er drie wegens gezondheidsredenen niet volledig inzetbaar zijn. Extra vrijwilligers zijn daarom erg gewenst. Maar dat is niet makkelijk, merkt Luten. “In de crisistijd waren er meer ontslagen, waardoor mensen geregeld doorstroomden naar vrijwilligerswerk. Ook gingen mensen toen eerder met pensioen. Tegenwoordig lijken mensen niet veel energie meer over te hebben voor vrijwilligerswerk, naast hun baan en andere activiteiten. We hopen uiteindelijk toch weer rond de vijftien vrijwilligers te krijgen, met ook een jonge aanwas.”

Meer info: www.vrsdekooi.nl.