HVH komt met nieuwe expo over 'onderwijs in Hasselt'
HVH komt met nieuwe expo over 'onderwijs in Hasselt' brugmedia.nl

HVH komt met nieuwe expo over 'onderwijs in Hasselt'

Algemeen

HASSELT - De Historische Vereniging Hasselt (HVH) exposeert van 1 april tot en met 22 juni in het Oude Stadhuis met de tentoonstelling 'Onderwijs in Hasselt van de Middeleeuwen tot nu'. Deze is dan dagelijks (behalve op zondag) gratis te bezoeken van 10.00 tot 16.00 uur.

"Onderwijs was vanouds een taak van de kerk, eerst door het plaatselijk Mariaklooster en na de Reformatie door de Gereformeerde Kerk", aldus de HVH. "Het Instituut voor Jonge Heeren was al sinds 1831 in Hasselt gevestigd. De leerlingen kregen er les in Nederlands, Duits, Frans, Engels, Grieks, Latijn en wetenschappen, waaronder meet- en stelkunst. Na met goed gevolg de school doorlopen te hebben, kon men tot militaire en andere hogescholen worden toegelaten. Eigenlijk gingen alleen kinderen van beter gesitueerden naar school, voor andere ouders was het gewoon niet te betalen. Daarom werden er naast burgerscholen ook armenscholen ingevoerd."

Daartoe werd in 1862 voor 5.000 gulden een nieuwe school (school A) in de Hoogstraat aanbesteed. "Op 12 december 1900 brandde deze school (huidige huisnummer Hoogstraat 18) compleet af", gaat de HVH verder. "Er werd een nieuwe school aan het Justitiebastion (d'Olde Pott) gebouwd en zo hoopte men gelijktijdig het ruimtegebrek op te lossen. In 1864 werd voor 5.000 gulden een tweede nieuwe school B in de Nieuwstraat aanbesteed (heden het linker gedeelte met de boogramen van kerkelijk centrum De Regenboog)."

In 1881 bestond het totale personeelsbestand uit twee hoofden met een gemiddeld salaris van 915 gulden en zes onderwijzers met een jaarinkomen van 500 gulden, aldus de HVH. "Het schoolgeld in die periode bedroeg voor één leerling 4 gulden, voor twee leerlingen 6 gulden, voor drie leerlingen 8 gulden en voor vier of meer leerlingen uit één gezin 10 gulden per jaar. In 1893 opende de eerste Christelijke school van Hasselt in de oude Franse school aan de Hoogstraat 40-42 haar deuren. Meester Broek uit Zwartsluis werd benoemd en bleef de school ruim veertig jaar trouw. Eind 1893 had de school al negentig leerlingen. Omdat het gebouw te klein werd, huurde de vereniging in 1901 de voormalige openbare school B aan de Nieuwstraat, die door de gemeente opgeheven was vanwege het door de komst van het christelijk onderwijs teruggelopen aantal leerlingen. In 1907 had de christelijke school al 132 leerlingen. Vanwege het vermeende Gereformeerde karakter van de school splitsten de Hervormden zich af. In 1910 opende de Hervormde School haar deuren in een nieuw gebouw aan de Rosmolenstraat."

Zo laat deze expositie, behalve bovenstaande scholen, de geschiedenis van de latere kleuterscholen, lagere scholen, huishoudschool en meer tot op dit moment in woord en beeld zien.