Activiteiten voor jongeren die moeilijk aansluiting vinden bij andere jeugd
Activiteiten voor jongeren die moeilijk aansluiting vinden bij andere jeugd brugmedia.nl

Activiteiten voor jongeren die moeilijk aansluiting vinden bij andere jeugd

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Sinds medio 2018 organiseren Welzijn MensenWerk en MEE IJsseloevers maandelijkse activiteiten voor inmiddels zeven Hasselter jongeren die moeilijk aansluiting vinden bij generatiegenoten. “Dat loopt heel goed”, vertelt Myrthe Lugtmeier van Welzijn MensenWerk. Daarom komt de groep op 12 april samen in het Teeuwland om een eigen naam en logo te bedenken. Ook willen de initiators eenzelfde soort groep opzetten in Genemuiden en Zwartsluis.

Het project ontstond begin vorig jaar. Een ouder van een meisje dat speciaal onderwijs volgt, klopte bij MEE aan. Hun dochter kreeg moeilijk tot geen contact met kinderen in de buurt. De hulporganisatie, die ondersteuning biedt aan mensen met een beperking of chronische ziekte en hun omgeving, nam contact op met Welzijn MensenWerk. Er werd een speciale infoavond in Hasselt belegd voor geïnteresseerden. Daar kwamen vijf ouders op af, wiens wensen werden geïnventariseerd. Na een tweede bijeenkomst, waar de jongeren zelf ook bij waren, besloten Welzijn MensenWerk en MEE een groep op te starten. Ook kwamen er twee WhatsApp-groepen; één voor de jongeren zelf, één voor de ouders, om het onderlinge contact verder te stimuleren.

“Het is een groep van zeven jongeren, waarvan de jongste dertien is en de oudste negentien”, legt Lugtmeier uit. “Dat klinkt misschien als weinig, maar wij vinden het een groot succes. Wij hebben nu al een stuk of zes leuke activiteiten ondernomen, zoals een avond naar de bioscoop, zwemmen, muziekles en archery tag. Dat doen we iedere maand op een vrijdagavond. De activiteit duurt 2 tot 2,5 uur.”

Het onderlinge contact tussen de jongeren is heel goed, ziet Lugtmeier. “Ze zijn heel open en vrolijk. En sommigen heel druk, maar dat is prima. Er zijn zelfs al contacten onderling ontstaan, buiten het groepsverband. In de oudergroepsapp zien we ook veel positieve reacties.”

De groep jongeren komt op vrijdag 12 april opnieuw samen. Dan bedenken ze een naam en een logo voor hun groep. Lugtmeier: “Een jongere kwam al met een suggestie, ‘Het Schip’. Om dat deze groep het verschil kan zijn tussen wel of niet buiten de boot vallen.”

De organisatie is nog op zoek naar een vrijwilliger die de activiteiten voor deze Hasselter groep wil oppakken. “Zo’n vrijwilliger is lastig te vinden”, merkt Lugtmeier. “Hij of zij moet wel geschikt zijn voor deze doelgroep en een klik hebben met de jongeren.” Daarnaast is er de wens om het initiatief ook in Genemuiden en Zwartsluis te starten. “Op den duur zouden we het nog verder kunnen uitbreiden naar de doelgroep 20-plussers”, legt Lugtmeier uit. “Omdat er in Zwartewaterland ook signalen zijn dat een aantal van hen moeilijk aansluiting kan vinden.”

Infoavonden
Op woensdag 17 april wordt in ‘t Olde Staduus (Havenplein) in Genemuiden een informatieavond gehouden. Op donderdag 18 april gebeurt dat in Jeugdsoos Esclusa (Cingellanden 1a) in Zwartsluis. Aanvangstijd van beide avonden: 19.30 uur. Jongeren die zich willen aansluiten bij de Hasselter groep, maar ook vrijwilligers en geïnteresseerde ouders in Zwartsluis en Genemuiden, kunnen contact opnemen via m.lugtmeier@welzijnmw.nl.