Bianca van den Berg

Raadscolumn SGP: 'Energiestress'

Algemeen

Precies tachtig jaar geleden werd er voor het eerst aardgas in de Nederlandse bodem gevonden. En vanaf ongeveer 1960 werd in rap tempo heel Nederland aangesloten op het gas. Maar inmiddels buitelen er doorlopend termen als Klimaatwet, Klimaatakkoord, klimaatsceptici, enzovoorts over je heen. En staan we aan de vooravond van een megaoperatie om weer van het gas af te gaan. De ene keer lees je dat de grenzen van het gebruik van fossiele brandstoffen in het zicht zijn. Om vervolgens te horen dat de plannen van onze regering het land in een crisis zullen storten. Zo eentje waar de vorige kredietcrisis bleekjes bij af zal steken. En af en toe dan duizelt het mij.

Vanuit het Klimaatakkoord heeft de gemeente de opdracht om dit jaar in beeld te hebben wat onze Zwartewaterlandse bijdrage zou kunnen zijn aan de klimaatdoelstellingen. Zoals bijvoorbeeld in 2030 49 procent minder koolstofdioxide uitstoten dan in 1990.

Afgelopen donderdag heeft de gemeenteraad gesproken over de Energietransitie. Dus over omschakeling van fossiele brandstoffen (aardgas, olie, steenkolen) naar duurzame energie (zon, wind en aardwarmte). Wat Zwartewaterland zou kunnen betekenen in deze transitie. Wat er nodig zou zijn om serieus stappen te zetten om Zwartewaterland energieneutraal te maken. Donderdagavond bleef het bij praten. Er was, logisch, nogal wat onduidelijk zodat besluitvorming doorgeschoven werd naar een volgende keer.

Hoe gaat de toekomstige energievoorziening van Zwartewaterland er uit zien? U, als inwoner, wordt uitgedaagd om hier een mening over te hebben. En dat kan heel gemakkelijk want onze gemeente organiseert 5 Ontmoetingen op diverse locaties. De gemeente vraagt u om in gesprek te gaan over onder meer deze energietransitie. Dus wilt u meewerken aan een breed gedragen Omgevingsvisie? Kom mee praten! Kijk op de website van de gemeente (www.zwartewaterland.nl/ontmoetingen) en geef u op. Hartelijk welkom!

Terug naar die energietransitie. Ambities zijn mooi maar laat het haalbaar en betaalbaar zijn. Onze verantwoordelijkheid voor de Schepping niet ontlopen maar wel nuchter blijven. Oog hebben voor de gevolgen van deze vergaande doelstellingen. Soms is het maar beter klein te beginnen in je eigen omgeving. Vandaar dat wij ons thuis momenteel verdiepen in de terugverdientijd van zonnepanelen, de oude vriezer in de bijkeuken in ruilen voor een apparaat met A+++ label en onze dagelijkse was? Die drogen we al geruime tijd, duurzaam in de Kamperzeedijkse wind, aan de waslijn. Scheelt ook nog eens een kleine honderd euro op jaarbasis. Dus geen stress. We doen ons best.

Alfred Beens
SGP Zwartewaterland