Afbeelding
Bianca van den Berg

Raadscolumn SGP: Topwerklocatie Genemuiden/Hasselt let op 'uw saeck'

Algemeen

Zoals u wellicht weet, zijn Genemuiden en Hasselt aangewezen door de provincie Overijssel als Topwerklocatie voor de tapijtindustrie en aanverwante bedrijvigheid. Op 13 juni jongstleden hebben wij als gemeenteraad een presentatie gehad vanuit het bedrijfsleven over dit thema. Ook de provincie was tijdens deze avond aanwezig. Op deze avond is ook het uitbreidingsverzoek van VeBe ter tafel gekomen. Al met al een avond met veel stof tot nadenken. Het bedrijfsleven heeft presentaties gegeven rondom de thema’s duurzaamheid, circulaire economie en profilering.

Afgelopen week is het principeverzoek van VeBe om medewerking te verlenen aan de uitbreidingsplannen op Zevenhont-Zuid behandeld in de gemeenteraad. Onze fractie wil medewerking verlenen aan dit principeverzoek. Deze week, op 4 juli, is het aan de raad om een definitief standpunt in te nemen over dit principeverzoek en hierover een besluit te nemen. Tijdens de behandeling van dit raadsvoorstel heeft onze fractie gezegd dat het zijn van Topwerklocatie ‘verplichtingen’ met zich meebrengt voor de ondernemers en de gemeentelijke overheid. Een aanvraag als deze moet je als gemeentelijke overheid dan ook serieus overwegen, ook als dat nu ten koste lijkt te gaan van buitengebied. Binnen dit zogenaamde tapijtcluster kan van grondstof tot eindproduct alles worden gefabriceerd in Genemuiden en Hasselt. De ondernemers spreken ook uit dat ze het liefst bij elkaar willen blijven om elkaar te kunnen versterken. In ons coalitieakkoord hebben we uitgesproken dat we graag uitbreiding van bedrijven faciliteren in de eigen kernen. ‘Een man een man, een woord een woord.’

Alle presentaties rond thema’s als duurzaamheid, circulaire economie, jezelf profileren en de uitbreidingsplannen zijn goed. Maar er moet ook geïnvesteerd worden in het kapitaalmiddel ‘arbeid’. Ik mis in deze hele benadering van de Topwerklocatie nog de grote aandacht voor branche- en productontwikkeling en aandacht voor het onderwijs. Wat zou het mooi zijn voor ons tapijtcluster, als er een onderwijs- en ontwikkelingscentrum binnen onze gemeente zou ontstaan, welke dienstbaar kan zijn aan het tapijtcluster. Een mooie taak voor het bedrijfsleven om in samenspraak met de plaatselijke- en eventueel provinciale overheid hier wat in gang te zetten. Bedrijvigheid gaat immers samen met kennis. Hier dan ook de oproep aan de ondernemers en de overheden omtrent de Topwerklocatie; ‘Let op uw saeck’.

Karst Kolk
Fractielid
SGP Zwartewaterland
06-52454565