Bas Wilberink

'Erfcoach' helpt agrariërs en andere erfeigenaren in IJsseldelta

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - De gemeenten Zwartewaterland, Zwolle en Kampen hebben sinds kort een zogeheten ‘erfcoach’; Jan-Olaf Tjabringa. Hij denkt met agrariërs en andere (toekomstig) erfeigenaren in het buitengebied mee over de toekomst van het erf, zo is te lezen in het plan van aanpak ‘Toekomstgerichte erven in de IJsseldelta’. Ook is de erfcoach ‘een makelaar in m2’ om vraag en aanbod van vrijkomende erfmeters bij elkaar te brengen.

De coach helpt erfbewoners om de kansen en mogelijkheden op een rijtje te zetten en te kijken welke stappen er gezet moeten worden, beschrijft het plan verder. “Coaches zijn op de hoogte van regelingen en subsidies en kunnen verwijzen naar het juiste loket. De gesprekken met erfcoaches zijn gratis.”

Elke erfbewoner die aanleiding ziet om een gesprek aan te vragen, mag dat doen. “Nadien wordt bepaald of meerdere gesprekken nodig/wenselijk zijn of dat een adviseur het vervolgtraject inzet en begeleidt”, aldus het plan. “De erfcoach is dan ook geen vervanger voor de meer gespecialiseerde adviseurs. Is een adviseur nodig, dan is dit voor eigen kosten van de erfbewoner(s).”

Provincie Overijssel heeft elf erfcoaches aangesteld met elk een eigen werkgebied, waaronder dus de IJsseldelta. “Doel van het provinciale project ‘Toekomstgerichte erven’ (waarvan de erfcoaches deel uitmaken, red.) is om de erfeigenaren in het landelijk gebied in staat te stellen en te stimuleren hun erf in één keer structureel te verduurzamen en te verbeteren”, informeerde het Zwartewaterlandse college van b en w de gemeenteraad eerder in een brief. “Daarmee wil de provincie Overijssel alle erven toekomstbestendig maken. Zo blijft de kwaliteit van het landelijk gebied, de natuur, landbouw en woningmarkt aantrekkelijk.”

Plan van aanpak

De door de provincie gefinancierde erfcoach heeft in overleg met de gemeenten Zwolle, Zwartewaterland en Kampen het plan van aanpak geschreven. De Gebiedscoöperatie lJsseldelta biedt de erfcoach aan. “Deze staat midden in het gebied en wordt gezien als onafhankelijke partij die enerzijds de verschillende belangen behartigt en anderzijds via haar netwerk de erfeigenaren kan informeren en expertise kan aanbieden. (…) De gemeenten ondersteunen de erfcoach door de inzet van ambtenaren om de vraagstukken verder te begeleiden en door zo nodig ruimte en materiaal ter beschikking te stellen.”

De erfcoaches zijn op 1 september gestart en blijven aan tot 31 december 2020, schrijft het college verder in de brief. “Eind 2020 wordt bepaald of verlenging aan de orde is, afhankelijk van de resultaten en de tevredenheid in het gebied en van nadere politieke besluitvorming.”

Voor meer info: www.gcijsseldelta.nl.