Gerrit Slurink

Naamswijziging Seniorencomputercafé maakt duidelijk: 'Iedereen is welkom'

Algemeen

HASSELT/ZWARTSLUIS - Het Seniorencomputercafé in het Teeuwland (Hasselt) en de Toesebolte (Zwartsluis) krijgt een nieuwe naam. Vanaf 2020 wordt dat het Computercafé. Een subtiele wijziging, maar wel één die duidelijk maakt dat de wekelijkse twee inloopbijeenkomsten voor íedereen en niet alléén senioren toegankelijk zijn. Op vrijdag 17 januari vinden in zowel Hasselt als Zwartsluis open middagen plaats, waar geïnteresseerden kunnen zien wat het Computercafé precies inhoudt.

De geschiedenis van dit initiatief gaat terug tot 2003; eerst alleen in Hasselt, een jaar later ook in Zwartsluis. Beide locaties beschikten in die beginperiode over zo’n tien pc’s en ook printers. Tegenwoordig nemen de deelnemers vaak hun eigen laptop, tablet of telefoon mee. “In de loop der jaren is de manier van lesgeven veranderd”, vertelt consulent Monique Platel van Welzijn Zwartewaterland. “Dat werd meer het begeleiden van mensen. De vragen de we krijgen zijn nu ook anders, meer ad hoc. Mensen komen met specifieke problemen en vragen over hun laptop, tablet of telefoon, waar onze twaalf vrijwilligers mee helpen.”

Het Computercafé is op de maandagochtend geopend in zowel Zwartsluis als Hasselt, van 9.30 tot 11.30 uur. In Zwartsluis kunnen mensen ook langskomen op de donderdagochtend (zelfde tijd) en in Hasselt op de vrijdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur. Hoewel de doelgroep nog steeds voor een belangrijk deel bestaat uit senioren wil Welzijn Zwartewaterland met de naamswijziging benadrukken dat iedereen welkom is met wat voor vraag dan ook over de ‘digitale wereld’. “Bijvoorbeeld mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die weinig ervaring met Word of Excel hebben of met het printen van bestanden”, legt Platel uit. “Zodat zij een slag kunnen maken naar de arbeidsmarkt. Maar we hebben bijvoorbeeld ook gesprekken rond de tafel over phishing (vorm van internetfraude, red). Wat zijn dat voor mails en wat moet je er mee?”

Bibliotheek Zwartewaterland

Het Computercafé werkt daarnaast samen met Bibliotheek Zwartewaterland, die de cursussen ‘Digisterker’ en ‘Klik & Tik’ verzorgt. Bij ‘Digisterker’ kan gedacht worden aan het aanmaken van een DigiD-account en het gebruik van de website MijnOverheid. ‘Klik & Tik’ is een laagdrempelige cursus voor mensen die weinig tot geen ervaring met de computer hebben en daarin wegwijs willen worden gemaakt. “De vrijwilligers van onze cafés ondersteunen de bibliotheek daarbij”, legt Platel uit. “Als mensen deze lesprogramma’s hebben afgerond, stromen ze vaak weer bij ons in. Het Computercafé is namelijk geen lesprogramma, maar biedt begeleidende ondersteuning.”

Er is geen grens aan de vragen die gesteld kunnen worden, benadrukt Platel. “En als we er zelf niet uitkomen, kunnen we terecht bij het Seniorenweb, waar we lid van zijn. De vraag wordt daar dan uitgezet, waarna deze gezamenlijk kan worden opgelost. Dat is een heel belangrijk kanaal voor ons.”

Platel ziet dat het Computercafé na zestien jaar nog steeds bestaansrecht heeft. “Het sociale contact is daarbij ook heel belangrijk. Net zo belangrijk als het oplossen van computerproblemen. Het is een gezellig café, een ontmoetingsplek. We merken ook dat deelnemers en vrijwilligers heel trots zijn op het Computercafé. Dat het na zoveel jaren nog bestaansrecht heeft, vind ik heel mooi. Dat hadden we in het begin niet verwacht. Ik denk dat het ook niet gaat verdwijnen, het blijft zich ontwikkelen.”

Open middag

Tijdens de eerste bijeenkomst van het Computercafé in 2020 - op vrijdag 17 januari van 13.30 tot 16.30 uur - wordt stilgestaan bij de naamswijziging en vindt een open middag plaats. Iedereen is welkom zowel in Hasselt als Zwartsluis. Voor nieuwe deelnemers zijn de eerste paar bijeenkomsten gratis te bezoeken. Wie dat op een frequentere basis wil doen, wordt een jaarlijkse contributie gevraagd van 30 euro.