Afbeelding
Bas Wilberink

Muziekkoepel in Van Stolkspark heeft flinke opknapbeurt gekregen

Algemeen

HASSELT - De muziekkoepel in het Hasselter Van Stolkspark heeft een flinke opknapbeurt gekregen. Het vaak met graffiti bekladde bouwwerk is opnieuw geverfd. Daarnaast zijn er een gietijzeren trap en hekwerk geplaatst. Een kleine commissie - waarvan de leden liever anoniem blijven - heeft de werkzaamheden met hulp van andere vrijwilligers uitgevoerd. Dit alles met als ultieme doel om in de toekomst weer kleinschalige evenementen in en bij de koepel te kunnen houden.

Het idee voor de opknapbeurt ontstond aan het begin van de coronacrisis. Een commissielid was met zijn zoon in het park. Die zakte met zijn voet door één van de planken in de koepel. Het paviljoen was verder ook vol gekalkt met obscene woorden en tekeningen. Het commissielid vroeg vervolgens aan de gemeente of hij de koepel mocht schilderen. Die stelde blikken verf beschikbaar. Geënthousiasmeerd door zijn inzet sloten al snel meerdere Hasselters zich aan bij het initiatief. Niet lang daarna werden ook de trap en het hekwerk geplaatst, in nauwe samenwerking met de gemeente en met hulp van regionale sponsoren. Waardoor de koepel er momenteel weer spic en span uitziet.

Evenementen

De insteek van de opknapbeurt is dat daar in de toekomst weer evenementen kunnen worden gehouden. “Bijvoorbeeld met de lokale horeca en blaasmuziek. Maar je kan ook denken aan een kleine variant van ‘Lepeltje Lepeltje’, met een stuk of tien kramen en akoestische muziek. Kleine vergunningsplichtige thema-evenementen zouden daar goed gehouden kunnen worden. We denken ook aan een speciale Facebook-pagina, waarop mensen de koepel kunnen reserveren voor een initiatief.”

Felle lamp

Bang dat het paviljoen binnen de kortste keren weer vol zit met graffiti is de commissie niet. “We hebben maatregelen genomen met een afschrikkende werking. Eén daarvan is een felle lamp die aangaat wanneer iemand ’s avonds de koepel betreedt. Eventuele vandalen krijgen dus een bak licht op zich.”

Naast de muziekkoepel wil de commissie ook de rest van het Van Stolkspark aanpakken. Daarbij onderhoudt zij goed contact met de gemeente, aan wie toestemming wordt gevraagd voor iedere stap die ondernomen wordt. Maar ook met Hanzestad Hasselt Marketing is er contact. Deze stichting ontplooide een paar jaar geleden ook al initiatieven om het park weer op te fleuren. Daarnaast heeft Freerk Oldenburger ooit een meerjarenplan opgesteld voor boomonderhoud in het door hulst dichtgegroeide Van Stolkspark. Dat kan ook nu weer dienen als uitgangspunt.

“We zouden graag de hulsten er uit willen halen”, laat de commissie weten. “Maar daarbij willen we niet In Balans en de Rova voor de voeten lopen, die daar ook werkzaamheden uitvoeren. Wat kunnen wij daar doen om te zorgen dat er meer licht in het park komt? De hoogste prioriteit heeft echter om de paden te verbeteren, zodat ouderen en mensen die slecht ter been zijn daar weer kunnen komen. Daarnaast willen we de speeltuin aanpakken, die momenteel bestaat uit een troosteloze wipkip en glijbaan. We denken aan een meer natuurlijke speeltuin.”

Parkingangen

Verder vindt de commissie dat de parkingangen een opknapbeurt nodig hebben. “Misschien kan dat op een manier zoals dat nu ook gebeurt met de rotondes, waarbij hoveniers die onderhouden in ruil voor een bord met hun naam erbij. Het park moet weer toegankelijk worden, iets wat ook de gemeente echt wil. Maar dat moet stapje voor stapje gebeuren in de komende jaren.”