Afbeelding

Nieuwbouwhuis op het oog?

Partnerbijdrages

Dan is het handig om te weten met welke kosten je te maken krijgt. Zo weet jij hoeveel geld je nodig hebt om een huis te kopen. Dan is het handig om te weten met welke kosten je te maken krijgt. Zo weet jij hoeveel geld je nodig hebt om een huis te kopen.


Nieuwbouwhuis bouwen?

Omdat een nieuwbouwhuis vaak nog gebouwd moet worden, gebruik je je hypotheek grotendeels voor de aanschaf van de grond en voor de kosten tijdens de bouw. Bij nieuwbouw betaal je vaak geen overdrachtsbelasting, omdat de woning vrij op naam wordt opgeleverd. Ook betaal je meestal geen taxatiekosten, makelaarskosten en notariskosten voor de leveringsakte en de inschrijving bij het Kadaster. De advies- en afsluitkosten voor de hypotheek, bouwrente, notariskosten voor de hypotheekakte én de kosten voor meerwerk door de bouwer zijn wel voor jouw rekening. Sommige van deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar.

Bouwrente
Bij de bouw van een nieuwbouwwoning betaal je bouwrente aan de aannemer. Deze vergoeding betaal je de aannemer voor het renteverlies dat hij tijdens de bouw oploopt. Bouwrente bestaat uit de financieringsvergoeding en de uitstelrente. Financieringsvergoeding bestaat uit de gemaakte kosten plus rente die je betaalt over de periode voordat je de aannemersovereenkomst hebt gesloten. De aannemer heeft dan al kosten gemaakt, bijvoorbeeld over de aankoop van de grond en de bouwmaterialen. Uitstelrente betaal je over de periode tussen het tekenen van de aannemersovereenkomst en het moment dat je de hypotheekakte ondertekent.

Hoe ga je om met dubbele woonlasten?
Heb je een huur- of koophuis en koop je een nieuwbouwwoning? Dan heb je vaak dubbele woonlasten in periode dat het nieuwe huis gebouwd wordt. Als je spaargeld hebt, kun je die kosten wellicht daarvan betalen. Heb je dit geld niet of besteed je het liever anders? Met een OverbruggingsHypotheek van de Rabobank kun je de overwaarde van je huidige koopwoning alvast gebruiken voor je nieuwe huis. Dit kan handig zijn als je oude huis nog niet is verkocht.

Duurzaamheidskorting
Nieuwbouwwoningen die vanaf 2015 zijn gebouwd voldoen aan de duurzaamheidsnormen die de overheid heeft gesteld. Hierdoor zijn ze energiezuinig of energieneutraal en is je huis klaar voor de toekomst. Dat beloont de Rabobank. Koop je een nieuwbouwhuis wat aan de voorwaarden van de duurzaamheidseisen voldoet en sluit je je hypotheek af bij de Rabobank? Dan kom je misschien in aanmerking voor 0,15% duurzaamheidskorting op je hypotheekrente. Dat scheelt niet alleen in je energiekosten, maar ook in je maandelijkse hypotheeklasten.

Wil je meer informatie over de duurzaamheidskorting? Of wil je jouw mogelijkheden berekenen? Kijk op Rabobank.nl/nieuwbouw