Kandidaat M.S. Roos preekte zondag in Staphorst op de dag dat die kerkdienst landelijk nieuws was
Kandidaat M.S. Roos preekte zondag in Staphorst op de dag dat die kerkdienst landelijk nieuws was Foto: Enrico Kolk

Gastvoorganger Staphorst: niet angstig zijn

Algemeen

STAPHORST/GENEMUIDEN - Hij is pastoraal medewerker in Genemuiden en preekte zondag in Staphorst. Kandidaat M.S. Roos was zondag de gastvoorganger in een dienst die landelijk nieuws werd.

Dat de pers zich bij de kerk zou verzamelen, had hij wel verwacht. “Ik had het zaterdagavond al in het nieuws gezien, dus toen had ik al een voorgevoel”, vertelt hij. “Er stond een heel groepje mensen, die zijn er heel de dag geweest.”

Eigenlijk voelde Roos wel een beetje ‘medelijden’ met de in Staphorst aanwezige pers. “Ik dacht: moet je nou op zondag ook nog werken? Ik vind het altijd een voorrecht dat de zondag een vrije dag en vooral rustdag is.”

De oproep die Roos namens de kerkenraad vanaf de preekstoel deed om niet met de pers te praten, haalde het NOS Journaal. De oproep werd door een paar mensen genegeerd. “Ik ben toch blij dat ze gereageerd hebben”, stelt hij. “Ze hebben daar een mooi getuigenis gegeven: De Heere regeert. En dat is ook de boodschap die ik in de diensten heb meegegeven: God zorgt voor Zijn volk.”

De vertegenwoordigers van de media gedroegen zich in Staphorst wel netjes, vindt Roos. “Ze vroegen keurig of je hen te woord wilde staan. Dat heb ik ook wel gedaan, maar dat hebben ze niet gebruikt.”

De voorganger vindt niet dat de kerk in Staphorst het anders had moeten doen. “Als de overheid ons voorrechten geeft, moeten we er ook proberen om er te zijn en niet angstig zijn.”

Vooral dat er gezongen werd in de Staphorster kerk, waar zo’n 400 mensen aanwezig waren, zorgde voor commotie op sociale media. “Het zingen was geweldig”, lacht Roos. “Ze zongen uit volle borst. En dat kon, want de afzuiging is daar fantastisch. De mensen hebben het keurig volgens de richtlijnen gedaan.”

Maandag volgde, na een weekend vol ophef, het overheidsadvies om het aantal kerkgangers vanaf nu te beperken tot dertig. “Als je als overheid in de afgelopen week heel duidelijk stelt dat het met zoveel mensen mag, ben je onbetrouwbaar als je dat binnen een paar dagen verandert”, vindt Roos.

Minister Grapperhaus sprak met vertegenwoordigers van de kerken, maandagmorgen. “Niet iedereen is het er mee eens”, zegt Roos, verwijzend naar het advies om met maximaal 30 mensen samen te komen in de kerk. “We luisteren naar de overheid, maar tot op bepaalde hoogte. We moeten als kerken onze stem verheffen. Desnoods gaan we buiten diensten houden. Wat het zwaarst is, moet het zwaarst wegen. Artikel 6 van de grondwet, over de vrijheid van godsdienst, is er niet voor niks.”

De voorganger: “Dat geeft ons de vrijheid om bij elkaar te komen. En dat is een levensader voor de Kerk, je ontmoet daar de Heere temidden van de gemeenschap der heiligen.” Online kerkdiensten kunnen dat wat hem betreft niet vervangen. “Als het niet anders kan, dan is dat prachtig. Maar als het wel kan, dan moeten we dat ook doen.”

De uitzondering die tot maandag voor de kerken gold, is er ook voor onder andere concertzalen en demonstraties. Daarnaast zijn er ook theaters met een ontheffing. “Maar Staphorst is een makkelijk slachtoffer. En de kerken zijn dat ook.”

Roos kijkt daar niet van op. “Als je de Heere volgt en als je daar voor uitkomt, dan zul je smaad en verdrukking lijden. Dat is de toekomst. Maar de Heere zorgt voor Zijn volk, wat er ook gebeurt.”

Angstig is hij dan ook niet, net als overigens de kerkgangers. “Ik heb gisteren niks van een beladen sfeer gemerkt in de kerk. Die was eigenlijk best goed. En misschien komen hier ook wel weer reacties op. Dat zij dan maar zo.”

De dienst in Staphorst werd door de landelijke media breed uitgemeten. Er zouden zo’n 600 mensen in het kerkgebouw aanwezig zijn. Dat was niet het geval: de 600 kerkgangers werden verdeeld over drie gebouwen. De kerkenraad van de Staphorster kerk ontving doodsbedreigingen naar aanleiding van de berichten.

Enrico Kolk