Afbeelding
Foto: Bas Wilberink

Gemeente neemt nieuwe afslag naar de Molenwaard

Algemeen

HASSELT – Er komt een nieuwe afslag aan de rotonde bij Zieleman. Daaraan wordt een parallelweg aangelegd naar de Molenwaard, de jachthaven en de toekomstige nieuwbouw op het Bodewesterrein. Onder de Zwartewaterbrug sluit die aan op de Van Nahuysweg. Dat staat in het verkeerscirculatieplan dat de gemeenteraad over twee weken gaat bespreken.

De weg is bedoeld om het centrum bereikbaar te houden. “Ook komt er een extra ontsluiting naar het historische centrum. Campers en boottrailers hoeven dan niet meer door het historische centrum”, licht wethouder Harrie Rietman de plannen toe.

Die mógen daar dan wellicht ook niet meer door. Er komt eenrichtingsverkeer in de Hoogstraat. Auto’s zijn dan ‘te gast’ in de straat. Het herinrichten van het centrumgebied staat al langere tijd op het wensenlijstje van het college.

Rietman: “We gaan voor een verblijfsgebied waarbij de auto te gast is en met meer aandacht voor fietsers en voetgangers. Eenrichtingsverkeer is hiervoor een belangrijke voorwaarde. De keuze voor de rijrichting pakken we samen met inwoners, winkeliers en ondernemers op. Ik ben verheugd dat het Stadsteam Hasselt dit voorstel steunt en ons vraagt om tempo te maken.”

Begin vorig jaar heeft het college de verschillende varianten om de binnenstad van Hasselt te ontsluiten voorgelegd aan inwoners, winkeliers en ondernemers. Wethouder Rietman: “Het college hecht veel waarde aan de uitkomsten van deze raadpleging. Vervolgens hebben ook de raad en het Stadsteam Hasselt, bestaande uit ondernemers en winkeliers, zich over de ontsluiting van Hasselt gebogen.” 

Er waren veel positieve reacties over het inrichten van het deel van Hoogstraat tussen de Raamstraat en het Burgemeester Royerplein als ‘auto te gast’ en ook eenrichtingsverkeer kwam veelvuldig naar voren. “Met het voorstel hebben we een goede afweging gemaakt tussen de wensen van inwoners, van de raad en van het Stadsteam.”

Het verkeerscirculatieplan van Hasselt kende een lange adem. Meer daarover is volgende week woensdag (18 november) te lezen in De Stadskoerier.

Enrico Kolk