Afbeelding
Foto: Natuurmonumenten, Riette Koelewijn

Misschien wel een nieuwe traditie: midwinterhoorn blazen bij de toren

Algemeen

SINT JANSKLOOSTER - Het kon weleens het begin zijn van een nieuwe traditie. Midwinterhoornbloasgroep ‘Kop van Overiessel’ gaat bij de watertoren van Sint Jansklooster op hun midwinterhoorn blazen op 12 december. In Zwartewaterland is dat wellicht ook te horen. Belangstellenden kunnen rondom de toren meegenieten.

“Het geluid draagt ver”, schrijft Natuurmonumenten in een persbericht. “Wie het eenmaal gehoord heeft, vergeet het nooit meer. Het is vooral in de schemering een stemmig geluid.” De blazers van de Bloasgroep blazen vanuit de toren en vanuit het bos bij de toren. 

In verband met de coronamaatregelen is de toren tijdelijk niet voor publiek geopend. Wanneer bezoek weer mogelijk is, kan via de website van bezoekerscentrum De Wieden worden gereserveerd. “De torenwachters ontvangen u graag”, aldus Natuurmonumenten. “Zeker in de winter, als de rietsnijders aan het werk zijn, kan het uitzicht spectaculair zijn.”

Dat kan het blazen op de midwinterhoorn ook weleens zijn. “De midwinterhoorn werd in de oudheid gebruikt voor het verjagen van de boze geesten, maar door de kerk is dit gebruik omgebogen om de komst van Jezus` geboorte aan te kondigen”, volgens Natuurmonumenten. “Vandaar dat we de midwinterhoorn gebruiken vanaf de eerste dag van advent tot aan Driekoningen in januari.”

Ook is van oudsher de midwinterhoorn gebruikt als communicatiemiddel tussen de boeren omdat de erven ver van elkaar af lagen, maar ook om te waarschuwen voor onraad in de oorlogen en tijdens het smokkelen in de grensstreek.

Voor verdere informatie of voor het boeken van een optreden:  midwinterhoornblaasgroep@solcon.nl.

Enrico Kolk