In maart hing de Hasselter vlag aan veel huizen in de Hanzestad
In maart hing de Hasselter vlag aan veel huizen in de Hanzestad Archieffoto: Gerrit Slurink

Burgemeester Eddy Bilder over 2020: 'Het was een rampjaar'

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - “Mensen zijn erg gesteld op het contact met elkaar”, begint Bilder als het gaat over het coronavirus en de daarbijbehorende maatregelen. “We hebben talrijke verenigingen, dat is allemaal weggevallen. Een heel verdrietige ontwikkeling.”

Ook de kerkgang is min of meer weggevallen. “Her en der komt men in kleine groepen bijeen. En dat er niet gezongen mag worden, zie ik als een groot gemis. Juist ook het zingen is iets wat we graag delen. Zingen is een belangrijke vorm van geloofsbeleving en dat is allemaal weggevallen.”

Veel maatregelen gelden voor een veel langere periode dan in eerste instantie gedacht werd. “Toen het begon dachten we dat het met een aantal weken voorbij zou zijn. Maar als we straks klaar zijn, is er meer dan jaar verstreken.”

Een ‘rampjaar’ noemt Bilder het. “Ik kreeg meteen al het signaal: het gaat mis. Op donderdag 12 maart was er een raadsvergadering. Ik werd uit de vergadering gebeld door de directeur van de GGD en kreeg de melding dat wij twee besmettingen hadden.”

Bilder mocht dat echter niet melden in de raadsvergadering. “Dat werd me verboden vanwege privacy. Het werd me niet toegestaan om het te delen met de raad terwijl het mij logisch leek om dat wel te doen.”

De week erna kwamen er meer bij. “We hadden snel in de gaten dat het hier in Hasselt een serieus probleem was. En dat is het ook geworden.”

Dat Bilder regelmatig te horen was op ZwartewaterFM, noemt hij achteraf wel ‘heel goed’. “Het heeft duidelijk uitwerking gehad en het was hij uitstek de manier om met de samenleving in verbinding te blijven. Dat is me heel goed bekomen.”

Toch was het ook spannend. “Je weet vantevoren niet of het gaat lukken dat mensen zo massaal naar de radio gaan luisteren. Maar ontzettend veel mensen luisterden om 19.00 uur. Ik heb daarop ook heel veel reacties gekregen.”

Volgens hem gaven de uitzendingen het gevoel dat je met elkaar in contact stond. “Je maakt met elkaar iets heel verdrietigs mee. We hadden allemaal veel zorgen, dan is het goed om contact te hebben. Ook in zorgen en verdriet is het makkelijker te dragen als je het samen doet.”

Bilder snapt dat sommige mensen de vergelijking maakten met Radio Oranje in de Tweede Wereldoorlog. “Dat je zoekt naar verbinding was de rode draad. Maar verder mag je de dingen natuurlijk niet met elkaar vergelijken.”

Hij denkt dat dat in de toekomst anders gaat worden. “Het belang van radio en tv is aan het veranderen. Er zijn nu veel meer manieren om aan nieuws te komen. Maar we hebben het hier toch nog een keer meegemaakt.” De verslagen van de uitzendingen op de digitale kranten werden enorm vaak gelezen, merkte de burgervader. ‘Ongelooflijk veel’, noemt hij het zelfs.

Er zijn ook lessen te trekken uit de omgang met de maatregelen. “Het afsluiten van de verpleeghuizen heb ik als heel dramatisch ervaren. Mensen maken mij deelgenoot van hun verdriet daarover. Het kost mij geen enkele moeite om daar heel veel begrip voor op te brengen.”

Hij noemt het een aspect van de vele vormen van verdriet die zich in Zwartewaterland voltrokken. “Er was ziekte, overlijden en dan ook nog eens dat je er niet bij kon zijn, dat was buitengewoon hard. Ik hoop dat we daarvan geleerd hebben dat het op die manier nooit meer moet.”