Afbeelding
Archieffoto: Bas Wilberink

Minder mensen kregen afgelopen week een positieve testuitslag

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - De afgelopen week kregen 47 mensen een positieve uitslag van een coronatest. 29 gevallen daarvan zijn in Genemuiden, 17 in Hasselt en in Zwartsluis was dat er 1. “Maar het zijn dagkoersen”, waarschuwde burgemeester Eddy Bilder donderdagavond op ZwartewaterFM. “Ik heb niet het idee dat hiermee een definitieve neerwaartse trend is ingezet.” In totaal lieten 479 mensen zich testen, de week ervoor waren dat er 403.

De meeste positieve testuitslagen werden geconstateerd in de leeftijdscategorie 40 tot 60 jaar. “Dat schommelt weleens een beetje”, aldus Bilder. “We hebben ook weleens een week gehad dat het vooral jongeren waren.”

De meeste mensen krijgen het coronavirus in gezins- en familieverband, merkte de burgervader op. “Mensen zijn, zeker met de feestdagen in aantocht, in sterke mate geneigd om in gezins- en familieverband bij elkaar te komen. Let daarbij vooral heel goed op, want juist in dat verband vinden de meeste besmettingen plaats”, riep Bilder op.

Dat het aantal coronagevallen is gedaald, noemt hij wel ‘reden tot dankbaarheid’. Ook in verzorgings- en verpleegtehuizen zijn geen gevallen geconstateerd, wat volgens Bilder wel verklaarbaar zou kunnen zijn. “We zijn met elkaar extra alert wanneer we een verzorgings- of verpleegtehuis bezoeken”, denkt hij. “Maar er zit ook wel een factor geluk in. Als het virus eenmaal binnen is, dan is het leed niet te overzien.”

Mooi dat het teruggelopen is, vindt Bilder. “Maar er is nog steeds serieus iets aan de hand. De afgelopen week is er ook weer iemand aan corona overleden. We hebben hier niet te maken met pakket maatregelen om ons te knechten, maar om virus het hoofd te bieden en gezondheid van medemens niet in gevaar te brengen. Als je dat beseft, ben je ook geneigd je om die regels te houden. Het kan gaan om een zaak van leven en dood.”

Bilder kreeg de laatste dagen klachten en vragen over de sluiting van niet-essentiële winkels. Hij noemde een categorie van winkels die open mogen blijven. Daarvan is hier een overzicht te vinden.

Enrico Kolk