Afbeelding

Geen coronagevallen in verpleeghuizen, bijna kwart van mensen test positief

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Bijna een kwart van de 403 Zwartewaterlanders die zich de afgelopen week lieten testen, kreeg een positieve uitslag. Dat waren er 71, tegen 48 in de week daarvoor. Dat maakte burgemeester Eddy Bilder donderdagavond bekend via ZwartewaterFM. In verpleeghuizen zijn er geen mensen die het virus hebben opgelopen.

Opnieuw zijn in Genemuiden de meeste mensen positief getest, dat zijn er 49. In Hasselt kregen 14 mensen een positieve testuitslag en dat waren er in Zwartsluis 10. De coronagevallen doen zich vooral voor in de categorie tussen de 21 en 40 jaar. “Dat zijn mensen waarvan je veronderstelt dat ze behoorlijk vitaal zijn”, zegt Bilder. “Maar iedereen die besmet is, kan in potentie weer anderen besmetten. En uiteindelijk is het grote zorgpunt dat mensen worden besmet die kwetsbaar zijn en over een minder goede gezondheid beschikken.”

In de Veiligheidsregio IJsselland zit de gemeente samen met Raalte en Deventer bovenin de lijst van gemeenten waar veel mensen het virus opgelopen hebben. “Het is opvallend dat wij, terwijl we al eerder zo zwaar getroffen zijn, ook nu weer in de top zitten”, vindt Bilder. “Dat geeft wel te denken.”

De burgervader blikte ook vooruit op de komende feestdagen. “We weten dat heel veel mensen zich op feestdagen verheugen, dat er aan die feestdagen vaak heel veel dingen vastzitten waar mensen naar uitzien. Dat zijn soms de bijeenkomsten in familieverband, maar ook dat jongeren bij elkaar komen in de eindejaarsketen. Dat is nu allemaal weg, dus dat leidt ook tot veel meer verveling.”

De burgervader roemde daarom de Sinterklaasbingo van de GOV, die vorige week in Genemuiden gehouden werd. “Zulke initiatieven vinden wij heel geweldig.” Hij roept mensen met initiatieven op om zich te melden bij de gemeente. 

Enrico Kolk