Carbidschieten op het Havenplein in Genemuiden
Carbidschieten op het Havenplein in Genemuiden Archieffoto: Klaas Noordstra

Bilder hoopt op blijvende daling cijfers, aanvullende regels voor carbidschieten

Algemeen

ZWARTEWATERLAND – “We hopen dat de daling zich in de komende tijd gaat voortzetten”, zegt burgemeester Bilder donderdagavond op ZwartewaterFM. Er zijn minder mensen positief getest dan vorige week.

Dit keer zijn het er 24 in Genemuiden, 17 in Hasselt en 9 in Zwartsluis. “Maar die zijn niet geheel betrouwbaar”, vertelt Bilder erbij. De aantallen uit de testlocatie in Genemuiden worden (nog) niet meegenomen. “Wat ik nu zeg, is dus altijd positiever dan de werkelijkheid.”

Dat heeft er volgens hem mee te maken dat deze situatie zich voor het eerst voordoet en dus nieuw is. “Ik kan me voorstellen dat je dit bij een volgende keer direct inbouwt”, aldus Bilder. Aanvankelijk werd het doorgeven van de uitslag overgelaten aan degenen die zich lieten testen. “Die hadden ook de verplichting om de uitslag door te geven, maar dat is niet altijd te controleren.”

Hij roept op om voorzichtig te blijven. “Als we voorzichtig zijn is dat niet een daad voor onszelf, maar van medemenselijkheid.” Zo zullen een aantal aanvullende regels worden opgesteld voor het carbidschieten, dat overigens wel door kan gaan. “Daar waar mensen zoveel dingen al niet mogen vanwege de beperkingen, is onze lijn dat als we dingen wel door kunnen laten gaan, dat dan ook moeten laten doorgaan.”

Enrico Kolk