Afbeelding
Foto: Bas Wilberink

‘Genemuidenaren houden zich niet aan de regels’

Algemeen

ZWARTEWATERLAND – “Er is echt wat aan de hand, met name in Genemuiden”, zegt burgemeester Eddy Bilder donderdagavond op ZwartewaterFM. Hij krijgt meldingen dat mensen in Genemuiden zich niet aan de regels houden.

Er zijn in die plaats officieel 49 mensen positief getest tussen 19 en 25 oktober, maar volgens Bilder ligt dat aantal waarschijnlijk nog hoger. Er worden mensen positief getest bij de coronatestlocatie in Genemuiden die zich vervolgens niet melden bij de GGD. “Mensen moeten beseffen dat als ze positief getest worden en zich redelijk voelen, het er ook om gaat wat zij kunnen aanrichten bij anderen. Het vrij blijven rondlopen met een besmettelijke ziekte vind ik ernstig.”

In Hasselt zijn in diezelfde periode er 22 mensen positief getest. Dat aantal ligt in Zwartsluis een flink stuk lager, daar zijn twee mensen positief getest. Volgens Bilder zijn er geen aanwijzingen dat er mensen positief getest zijn in de verzorgingstehuizen.

Over het algemeen houden mensen zich goed aan de regels, zegt Bilder. “Er zijn mensen die de situatie ernstig nemen en zich er ook naar gedragen. Maar er is ook een groep die zich er niet veel aan gelegen laten liggen en doet wat ze zelf willen.” Volgens Bilder hoeven er niet zozeer extra maatregelen genomen te worden. “Het is van belang dat we ons gaan houden aan de geldende maatregelen.”

Over Sint-Maarten en de Foekepotterij in Hasselt zegt de burgervader dat ‘er wel wat kan’. “In kleine groepjes kunnen kinderen wel langs de deuren, dat zijn dan groepjes van maximaal vier. En ze moeten afstand houden tot de mensen waar men aanbelt.”