Een briefschrijversactie in het gemeentehuis in 2014
Een briefschrijversactie in het gemeentehuis in 2014 Foto: Archief

Amnesty-werkgroep zoekt briefschrijvers

Algemeen

HASSELT - Al jarenlang zijn er in Hasselt zo rond de 120 briefschrijvers voor Amnesty International. Ze schrijven voor die organisatie overheden aan.

“De brieven gaan altijd over schendingen van mensenrechten van de Verenigde Naties die zij zelf hebben ondertekend. Het betreft vaak mensen die vanwege het uiten van hun mening gevangen zitten of geen eerlijk proces krijgen”, legt Dick van Voorst van de werkgroep uit.

De groep briefschrijvers vormt een redelijk vaste ploeg, zegt Van Voorst. “Er is weinig verloop, maar het is wel een wat oudere generatie.”

In de jaren ‘70 startte de werkgroep in Hasselt. In het archief is er geen verslag hoe het briefschrijven in Hasselt tot stand gekomen is. “Een klein groepje vanuit de Gereformeerde kerk is ermee gestart”, zegt Van Voorst. “Maar het was niet gelieerd aan de kerk. Allerlei Hasselters doen mee, er is nog steeds geen relatie met de kerk.”

Ali Bredenhoff brengt de brieven rond in Hasselt. “Ik denk dat het al wel zo’n 35 jaar geleden is dat ik daarmee begon”, zegt ze. Van Voorst: “In die tijd werd er een avond georganiseerd om met de hand brieven te schrijven”, blikt hij terug. “En dat moest in een vreemde taal, meestal Engels, soms Spaans en soms Frans. Je had een voorbeeldbrief en die schreef je dan over.”

Inmiddels is dat anders. Er zijn nu voorgedrukte brieven. De schrijvers ondertekenen die en voorzien de envelop van een adres. Veel meer dan dat is niet mogelijk. “Zeker als je aan overheden schrijft is er geen ruimte voor een persoonlijke boodschap”, zegt Van Voorst.

De brieven worden met een postzegel op de envelop bij de mensen thuisbezorgd, vertelt Bredenhoff. “Je krijgt ook altijd uitleg van de brief in het Nederlands, niet iedereen kan het lezen. En dan gaan er weer 120 brieven vanuit Hasselt op de post.”

Amnesty International doet onderzoek naar mensenrechtenschendingen. Dat wordt uitgezocht, komt terecht bij Nederlandse afdeling en dan gaan briefschrijvers vervolgens overheden aanschrijven. De werkgroep in Hasselt blijft daaraan meedoen en is op zoek naar meer schrijvers.

“Hoe meer mensen meedoen, hoe meer effect het heeft”, denkt Van Voorst. “Er komen regelmatig berichten binnen dat mensen worden vrijgelaten of in een minder streng regime komen. Er zijn meer organisaties die erachter zitten, maar het is mede dankzij Amnesty. Wij zijn een schakeltje in een radar.”

Van oktober tot en met mei is er een schrijfactie, die deze maand van start is gegaan. “In die maanden is er acht keer een brief die mensen op de post kunnen doen. In maart is dat vaak een kaart, die gaat meestal ook naar een organisatie.”

Van Voorst roept mensen op om mee te doen. “Veel werk kost het niet, wat weerhoudt je dan?”, zegt hij. “Mensen denken misschien dat het veel moeite kost, maar het is hooguit tien minuten. Heel veel acties gaan online, je kunt de brief online versturen, maar ik geloof ook dat papieren brieven werken.”

In veel plaatsen is een Amnesty werkgroep. “In Zwartewaterland is de situatie niet zo rooskleurig. Hasselt heeft dan nog wel een werkgroep, maar die in Zwartsluis is een aantal jaren geleden opgeheven. Daar wordt alleen nog de jaarlijkse collecte georganiseerd. In Genemuiden lukt dat nog maar ten dele”, aldus Van Voorst.

Mensen die mee willen doen, kunnen zich per e-mail aanmelden op werkgroepamnestyhasselt@gmail.com met vermelding van naam en adres. Verdere informatie is te vinden op amnesty.nl.