Afbeelding
Stockfoto

Fors meer coronabesmettingen in Genemuiden

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Het aantal coronabesmettingen in Zwartewaterland is de afgelopen week fors gestegen in vergelijking met een week eerder. Dat is vooral te wijten aan een forse toename in Genemuiden. In Hasselt en Zwartsluis bleef het aantal besmettingen ongeveer gelijk.

Vorige week kwamen er in Zwartewaterland 48 nieuwe besmettingen bij. Een week daarvoor lag dat aantal op 37. “Die stijging voltrok zich met name in Genemuiden. Daar zijn de afgelopen week 23 besmettingen bijgekomen. Een week daarvoor waren dat er 11”, vertelde burgemeester Eddy Bilder donderdagavond bij ZwartewaterFM. 

In Hasselt waren er 12 nieuwe besmettingen en in Zwartsluis 13. Daarmee bleef het aantal besmettingen in deze plaatsen ongeveer gelijk. “Maar voor Zwartsluis is dat verhoudingsgewijs toch best een behoorlijk aantal als je kijkt naar het aantal inwoners. Zwartsluis levert de laatste weken toch een behoorlijk aantal besmettingen op, terwijl het aantal besmettingen hier heel lang erg laag is geweest”, aldus Bilder.

Volgens de burgemeester neemt het aantal besmettingen in de leeftijdscategorie 60+ weer toe en is er sprake van een afname in de jongste leeftijdscategorie. “Dat is op zich geen gunstige ontwikkeling. Zestigplussers hebben, als er sprake is van een besmetting, er meer mee te stellen. Ze lopen meer risico en doen er langer over om weer op de been te komen. Er zitten meer kwetsbare mensen in deze groep dan in de categorie van de jongeren, dus dit is een negatieve ontwikkeling. Deze cijfers blijven uitwijzen dat we in onze gemeente nog steeds op onze tellen moeten passen. Dat er nog veel mensen besmet zijn en dat er nog veel mensen rondlopen die een potentiële haard zijn voor nieuwe besmettingen”, aldus Bilder.

Volgens Bilder neemt het aantal mensen dat zich laat testen ook fors toe. “De afgelopen week hebben zich 300 mensen laten testen. De toename zit vooral in Genemuiden. Dat was 70 en is nu 110 geworden. Je ziet dat er bereidheid is om zich te laten testen, maar vaak is het ook zo dat mensen zich laten testen op het moment dat ze verschijnselen vertonen.” In deze nieuwe cijfers zijn de resultaten van de teststraat in Genemuiden meegenomen. “Een paar weken lang was dat wat onduidelijk. Dat maakte de cijfers ook niet echt betrouwbaar. Nu is er een totaalbeeld en niet met een vraagteken erachter.”

De afgelopen week zijn in Zwartewaterland geen mensen overleden aan corona. “Mensen worden er wel ziek van, maar het lijkt erop dat de schade die mensen oplopen beperkter is dan in de eerste golf. Maar ik wil hier wel voorzichtig mee zijn. Dat is op basis van wat we nu weten, maar het aantal sterfgevallen is aanzienlijk minder dan in de eerste golf.”

Positief is ook dat er geen clusterbesmettingen zijn in verpleeghuizen en verzorgingstehuizen in Zwartewaterland. Bilder doet nogmaals een oproep om de maatregelen in acht te nemen. “Het begint eentonig te worden, maar ik hoop dat we met z’n allen het geduld kunnen opbrengen om ook de laatste weken van het jaar goed in te vullen en de regels in acht te nemen. Met elkaar moeten we er zorg voor dragen dat de decembermaand niet de opmaat wordt voor een derde golf van corona.”

Gerard Meijeringh