Het oefenparcours in de manege van de Zwartewaterruiters.
Het oefenparcours in de manege van de Zwartewaterruiters. Foto: Gerard Meijeringh

Sportclubs in coronatijd: Deel 7: De Zwartewaterruiters

Sport


(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN- Door de jaren heen hadden sportverenigingen te maken met vertrouwde uitdagingen, kansen, zorgen en tegenvallers, maar door het coronavirus is alles anders. De impact is enorm. In de serie ‘Sportclubs in coronatijd’ maakt De Stadskoerier een tocht langs verschillende verenigingen om polshoogte te nemen. In deel 7 draait het om rijvereniging de Zwartewaterruiters. Een gesprek met voorzitter Johan Roeland.

Het is zaterdag wanneer ik van harte welkom word geheten door Roeland in een lege kantine. “Al die maatregelen. Maar je kunt er niks aan doen. Als bestuurslid kun je niets anders doen dan je aan de regels te houden. Dat is ook zeker onze intentie. We hebben al genoeg meegemaakt in Zwartewaterland”, zegt Roeland.

Aderlating

De huidige maatregelen treffen de Zwartewaterruiters hard. “We moeten het hebben van het winterseizoen, maar kunnen nu geen wedstrijden draaien. Dat is een aderlating. Na de eerste coronagolf mochten we in mei weer wedstrijden organiseren, maar dat kwam voor ons te laat. Financieel zijn wedstrijden voor ons een bron van inkomsten. We hebben er laatst een rekensom op losgelaten. 20.000 euro aan omzet is weg. Daar schrokken we toch wel even van. We hebben een eigen accommodatie en zijn daar trots op, maar in deze tijd werkt het tegen je. We krijgen geen huurcompensatie. We zitten in een grijs gebied. We kunnen wellicht wel met succes aanspraak maken op de regeling voor omzetderving”, blijft Roeland positief. Toch maakte hij zich zorgen. “Net als ieder bedrijf. Momenteel moeten we de reserves aanspreken. Dat geld is eigenlijk bedoeld voor investeringen."

Oefenparcours

Tijdens de eerste lockdown waren sommige mensen verbaasd dat er nog wel werd gereden in de manege in Genemuiden. Roeland heeft een duidelijke verklaring. “De paarden moeten eruit. Die hebben beweging nodig. Daarom zijn we nu bezig met een oefenparcours. Daar kunnen onze leden gebruik van maken."

Nieuwe boxen

De sportwereld verlangt naar de tijd waarin is afgerekend met het coronavirus. De rijvereniging uit Genemuiden is klaar voor de toekomst. De accommodatie is een trekker en het aantal jeugdleden is de afgelopen jaren fors toegenomen. Volgens Roeland is het streven om wedstrijden in de eigen manege zo aantrekkelijk mogelijk te maken. “Het is ons visitekaartje”, aldus Roeland, die vervolgens vertelt dat alle boxen in 2021 worden vernieuwd.

Leeftijdscriteria

Daarna legt hij nog even de nadruk op mogelijke landelijke veranderingen in de wedstrijdsport bij de jeugd. "Het plan is om leeftijdscriteria in te voeren. De klasse B-C pony’s wordt dan bijvoorbeeld de klasse voor 10-12 jaar, waarbij een bepaalde springhoogte gaat gelden. De hoogte van de pony doet er dan niet meer toe. Dit sluit aan bij wat internationaal de standaard is. Dit wordt ook doorgevoerd in de dressuur. Bij ons zou een derde pilot plaatsvinden in november van dit jaar, maar dat is uiteraard niet doorgegaan. Alles ligt nu stil, maar als dit wordt doorgevoerd, gaat dit zorgen voor grote veranderingen bij de jeugd. De overgang van pony naar paard wordt dan vloeiender. Grote E-pony’s mogen dan bijvoorbeeld meerijden bij de paarden en andersom”, aldus Roeland.

Jong bloed

De inwoner van Cellemuiden is al vele jaren voorzitter van de Zwartewaterruiters, maar denkt erover om over een aantal jaren plaats te maken voor een opvolger. "De afgelopen jaren hebben we gigantische stappen gezet. Ik heb nog twee jaar te gaan, daarna denk ik dat het goed is om plaats te maken. Ik denk dat het zeker niet verkeerd is als er jong bloed in het bestuur komt en er zijn zat mensen binnen de vereniging die voldoende capaciteiten hebben. Maar als ik stop als voorzitter, dan ben ik zeker niet weg bij de vereniging. De kracht van onze vereniging is dat niet twee mensen de scepter zwaaien, maar dat we het met z'n allen doen. Anders kun je zo'n groot evenement als de internationale para-dressuur niet organiseren.”



20.000 euro aan omzet is weg. Daar schrokken we toch wel even van.