Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Sportclubs in coronatijd: Deel 6: Ruutvoorn

Sport

(door Gerard Meijeringh)

ZWARTSLUIS - Door de jaren heen hadden sportverenigingen te maken met vertrouwde uitdagingen, kansen, zorgen en tegenvallers, maar door het coronavirus is alles anders. De impact is enorm. In de serie ‘Sportclubs in coronatijd’ maakt De Stadskoerier een tocht langs verschillende verenigingen om polshoogte te nemen. In deel 6 draait het om volleybalvereniging Ruutvoorn uit Genemuiden. Een gesprek met voorzitter Erik de Jong en algemeen bestuurslid Corien van de Wetering.

Het is vrijdagavond wanneer ik de Ruutvoorn-bestuursleden tref in d’Overtoom. Normaal wordt er volop gesport in de sporthal, nu overheerst de stilte, een beklemmende stilte. “Het is een rare tijd”, knikt Van de Wetering. “Half maart ging de sporthal dicht. Medio april konden we terecht op het binnenterrein van de ijsbaan. Daar hebben we tot de zomervakantie gevolleybald. Vervolgens hebben we nog twee weken in de zaal gespeeld”, vertelt De Jong, die ook actief is als volleybaltrainer bij Ruutvoorn.

Volleyballen op de ijsbaan, het coronavirus leidt tot merkwaardige taferelen. “Vooraf had ik m’n bedenkingen, maar het was leuker dan verwacht”, zegt Van de Wetering. Na de zomervakantie kon er weer volop worden getraind in de zaal. Uiteraard wel volgens de coronaprotocollen. “Vervolgens begon het seizoen, maar al snel stopte het weer”, aldus De Jong. “En we kregen in het begin van het seizoen te maken met afgelastingen. Dat waren we niet gewend. Bij voetbal worden wedstrijden nog wel eens afgelast vanwege het weer. Daar heb je bij ons geen last van”, lacht Van de Wetering.

Voor sporters is het een abnormale tijd. Eerst trainen met maximaal vier personen, dan weer met twee en dan weer met vier. En het spelen van wedstrijden zit er niet in. “Ik merk dat mensen steeds moeilijker in de benen komen”, zegt De Jong. “De motivatie om te trainen verdwijnt. Het wedstrijdelement is weg. Dat werkt niet motiverend”, vult Van de Wetering aan. “Het gezellig samen zijn, kan nu niet. Samen na afloop even een biertje drinken. De derde helft, het is helemaal weg. Ik denk dat dat nog meer wordt gemist dan de sport an sich”, concludeert De Jong. De tanende motivatie heeft bij Ruutvoorn nog niet geleid tot afzeggingen. “Maar dit moet niet te lang meer gaan duren. Als mensen tijdelijk wegblijven tot alles weer normaal wordt, is het risico dat ze helemaal niet meer terugkomen”, spreekt De Jong zijn zorgen uit.

Bij Ruutvoorn snakken ze ernaar om weer dingen op poten te zetten. Gezellig samen zijn en lachen tijdens activiteiten. Het kan nu even niet. “We bestaan 70 jaar en wilden allerlei activiteiten organiseren”, aldus Van de Wetering. “In oktober stonden de eerste activiteiten gepland, maar het mocht niet meer. Alles vervalt helaas. Daar heeft iedereen mee te maken. Maar wat betreft onze jubileumactiviteiten, het is geen afstel, maar uitstel. Wat in het vat zit verzuurt niet”, blijft De Jong optimistisch. “We mogen blij zijn dat we er als vereniging nog zijn. In de sport vallen momenteel verschillende verenigingen om. Daarom mogen we niet klagen. We hebben geen besmettingen gehad in onze vereniging. En iedereen betaalt nog steeds contributie.”

Ondanks de coronacrisis staat Ruutvoorn er volgens de twee bestuursleden goed voor. “We hebben nu een herenteam, bestaande uit jeugdspelers, aangevuld met enkele senioren”, legt Van de Wetering uit. “’En het meisjes A-team is dames 2 geworden. Daar komt nog bij dat we heel veel mini’s hebben, kinderen van 7 tot 12 jaar”, zegt De Jong. De kinderen vinden het hartstikke leuk. Geerke van der Haar is er anderhalf jaar geleden mee begonnen. Toen waren er 8, nu hebben we 23. Verder hebben we drie jeugdteams. Het is krap, maar het loopt wel. We zouden graag wat meer jongens bij de vereniging willen hebben, maar dat is lastig”, vult Van de Wetering aan. “De terugloop van jongens in het volleybal is groot. Dat zie je overal. Daardoor heb je te weinig jongensploegen op bepaalde niveaus en krijg je te maken met veel reistijd. Daar hebben onze jongens afgelopen seizoen mee te maken gehad. De bond neemt wel initiatieven, maar volleybal is simpelweg momenteel niet populair genoeg bij jongens”, besluit De Jong.

Gerard Meijeringh